Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagar styr matinköpen

Personal inom Bollnäs kommuns kostenhet känner sig påhoppade angående påståenden i artikeln publicerad i Ljusnan 20/4.

Vi skulle också vilja laga mat från grunden och av närproducerade svenska livsmedel, om vi hade budget till det.

Annons

Vi är styrda av Lagen om offentlig upphandling fastställd budget och personaltäthet. Vårt land är medlem i EU, vilket innebär fri marknad över gränserna inom EU.

Äldreboendet Ringshög har samma upphandling som kostenheten, vilket innebär att vi båda måste följa den. Annars blir det böter för avtalsbrott. Skollunchen är näringsberäknad enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Varje dag serveras sallader, bröd, mjölk till lunchen.

Äter barnen av allt som serveras, får de i sig alla näringsämnen. Hur och vad äter barnen hemma? Hel, halvfabrikat eller lagat från grunden?

Soppor som serveras i skolorna är "matiga", serveras tillsammans med mjukt bröd, pålägg, frukt, sallader. De flesta barn tycker om maten i skolan men som vanligt är det bara de som är kritiska som hörs. Det är svårt att tillgodose alla önskemål från åldern 1–19 år. Skoleleverna får delta i matsedelsmöten två gånger per år. Där har de möjlighet att påverka innehållet på matsedeln. Vi gör vårt bästa med dessa förutsättningar. Men det skulle vara roligt med lite uppskattning för vårt arbete, inte bara kritik.

Ingrid Johansson

skolmåltidspersonal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons