Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg rankning överraskar inte

I den av Miljöaktuellt genomförda undersökningen hamnar Bollnäs på en föga hedervärd 203:e plats i miljörankningen av kommunerna.

Annons

Enkät och val av en rad andra underlag för rankningen framtog ett antal miljö- och hållbarhetsexperter; professor Katarina Eckerberg, vice verkställande direktör för Stockholm Environment Institute, Andreas Hagnell, miljöexpert på Sveriges kommuner och landsting, Linda Malmén, miljömålssamordnare i Östergötlands län, Jon Nilsson Djerf, sakkunnig i materialåtervinning och logistik på Avfall Sverige, Peter Nohrstedt, verksamhetsansvarig på Miljöstyrningsrådet samt Bo Rutberg, va-expert på Sveriges kommuner och landsting.

255 av 290 kommuner besvarade enkäten. Av maximalt 30 poäng fick Bollnäs 7,18.

Bollnäs placering förvånar mig inte och bekräftar de erfarenheter jag fick som kommunpolitiker under en och en halv mandatperiod. Med ledande politiker i kommunstyrelsen som avvecklar Agenda 21-visionen och med tjänstemän som antingen är okunniga om FN:s rekommendationer för en hållbar utveckling eller helt enkelt struntar i att tillämpa dem i sitt eget planarbete kan man inte förvänta sig någon annan utveckling än den som nu sker i Bollnäs. Det är en särintressestyrd, kortsiktig politik utan visioner och ansvar för det långsiktiga utvecklingsarbetet. Brotorgseländet kan ses som en symbol för denna politik.

Vi medborgare måste ta vårt ansvar i kommande kommunval för att vi i Bollnäs får en ny politik och en ny politisk ledning som tar ansvar för den omställning av samhällsutvecklingen som är nödvändig om vi skall få en långsiktigt hållbar utveckling i Bollnäs. Partiernas ställningstagande till Brotorget ger oss god vägledning.

Per-Olof Åberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons