Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg lön och status hotar vården

Visst vill väl du att ditt barn eller din åldriga mamma ska vårdas av specialister inom barnsjukvård eller åldringsvård? Så är det tyvärr oftast inte i dag. Och det kommer att bli värre.

Annons

Vården håller visserligen ställningarna som en spännande arbetsplats för unga. Men låga löner och dålig status håller på att underminera sjuksköterskeyrket. Den oroande slutsatsen kan vi dra av Vårdförbundets Ungdomsbarometer, som vi gjort under våren. Vi har intervjuat 800 unga människor, mellan 16 och 29 år, över hela landet om deras syn på vården som arbetsplats och lönens betydelse för deras yrkesval.

Resultaten pekar entydigt på att vården står inför bekymmersamma framtidsproblem.

I den positiva änden säger var tredje 16- till 29-åring att de kan tänka sig en framtid inom vården; 65 procent av de unga uppger att ”arbete med människor” och 55 procent att ”vården är en spännande arbetsplats” som de främsta anledningarna.

Samtidigt visar barometern att nästan 70 procent landets unga tycker att sjuksköterskor har för dåligt betalt för sina tre års högskoleutbildning och drygt 40 procent anser att sjuksköterskor har för låg status i förhållande till sin kunskap.

Barometern visar att 6 av 10 unga tycker att lönen har mycket eller ganska stor betydelse för vilket yrke de väljer att arbeta inom. Ingångslönen för sjuksköterskor ligger för närvarande mellan 20 000 och 22 000 kronor. Samtidigt visar Ungdomsbarometern att över 30 procent av ungdomarna förväntar sig en ingångslön på upp till 25 000 kronor och drygt 20 procent av ungdomarna en ingångslön på mellan 26 000 och 30 000 kronor.

Vården står således inför stora rekryteringsproblem av nya sjuksköterskor.

Tre åtgärder kan råda bot på situationen. Sjuksköterskelönerna måste kunna konkurrera med andra branscher som har motsvarande längd på utbildningen – ingen nyutbildad sjuksköterska borde få mindre än 25 000 kronor i ingångslön. Specialistutbildningen ska finansieras av arbetsgivaren. Inte genom egna studielån som i dag. Specialistutbildningen ska också innebära ett eget ansvarsområde och betydligt högre lön.

Vårdförbundets Ungdomsbarometer visar att det finns en stor klyfta mellan ungdomarnas förväntningar och vårdens verklighet. Det är också djupt oroande att inget av de politiska ungdomsförbunden uppmärksammar frågan. Vi har därför bjudit in samtliga till diskussioner under politikerveckan i Almedalen.

Klyftan måste slutas.

Anna-Karin Eklund

förbundsordförande Vårdförbundet

Anna Wielbass

ordförande för Vårdförbundet avdelning Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons