Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(L) efterlyser ett matens FBI

/
  • Som konsumenter har vi rätt att förvänta oss att maten vi äter inte är farlig samt att den innehåller det som innehållsförteckningen lovar, skriver Jasenko Selimovic, europaparlamentariker för (L).

Ännu en skandal kopplad till det utbredda matfusket har avslöjats, skriver Europaparlamentarikerna Jasenko Selimovic (L) som menar att det behövs tuffare lagstiftning.

Annons

Den här gången handlar det om ett gotländskt livsmedelsföretag som misstänks ha fuskat med märkningen av kött som sålts vidare till butiker, restauranger och skolor. Så mycket som 23 ton utländskt kött såldes under sex veckor i slutet av förra året felaktigt märkt som svenskt kött. Under samma period såldes 9 ton kött som kravmärkt, trots att det var felaktigt.

För inte så längesedan handlade det om färdiglagad lasagne som innehöll hästkött i stället för nötkött, som innehållsförteckningen utlovade. Samtidigt avslöjades att det stora svenska möbelföretaget sålde köttbullar som inte heller innehöll vad som utlovades i innehållsförteckningen. Man tar sig för pannan.

Uppenbarligen fungerar inte lagstiftningen. Det är också anledning till att vi i Europaparlamentet, där jag är liberala gruppens förhandlare, gör en översyn av den tio år gamla EU-lagstiftningen om kontroll av livsmedel. Kravet från den liberala gruppen när det gäller matfusket är bland andra att de böter som utdöms ska uppgå till dubbla den förväntade vinsten med matfusket. Vi tror att detta är det ända sättet att avskräcka från brott, som tyvärr börjar bli allt vanligare. Jordbruksministern Sven-Erik Bucht har i media gett sken om att problemet bekymrar honom men sanningen är att det är just EU:s ministerråd där bland annat han sitter, som motsätter sig förslaget. Det är ett svek mot konsumenterna och ministern borde förklara vad han och Sverige har gjort för att påverka sina ministerkolleger.

Ministern har också efter att först tyckt att "det är en komplex fråga" ändrat sig och nu öppnar för skärpning av straffet. Även där har han fel. Det är naturligtvis bra att straffet skärps men problemet är inte att det finns individer som fuskar utan att hela fuskindustrin är väldigt lönsam. Det är därför som kriminella ligor nuförtiden ägnar sig åt mat istället för knark. Vinsten är enorm och möjligheterna att bli upptäckt oväsentligt. Det enda sättet att komma åt det är att minska på lönsamheten i fuskbranschen.

Samtidigt som vi minskar på lönsamheten måste vi ha mer oberoende kontroller av maten. Liberalerna har sedan länge efterlyst ett matens FBI i Europa, som skulle innebära att ländernas inspektörer utsätts för oanmälda stickprovskontroller från EU:s sida. Detta kräver dessutom inte att vi behöver uppfinna hjulet på nytt, tvärtom. Redan idag finns FVO - EU:s mat- och veterinärkontor, som har som uppgift att kontrollera EU:s medlemsländer. De har dock tyvärr inte de resurser som krävs för att verkligen lyckas komma åt fuskarna.

Som konsumenter har vi rätt att förvänta oss att maten vi äter inte är farlig samt att den innehåller det som innehållsförteckningen lovar. Det hjälper inte att skrika efter mer märkning, som många gör, utan det är framförallt ett fungerande kontrollsystem som är nyckeln för att lyckas bekämpa matfusket.

Jasenko Selimovic (L)

Europaparlamentariker

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons