Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnors rättighet är ett BB i Hälsingland

För en gångs skull hoppas jag att kvinnor och män går samman och protesterar mot att BB i Hudiksvall kan läggas ner!

Annons

Kvinnliga skattebetalare, uttnyttja er makt i frågan angående en eventuell stängning av BB i Hudiksvall!

Gynmottagningen i Ljusdal har redan stängt, fast det fanns patientunderlag. Men det saknades läkare. Då, hösten 2008, befarade patienter och anställda att nedläggningen av gynmottagningen bara var en början och att de andra specialistmottagningarna i Ljusdal står näst på tur, för det handlar om att centralisera för att spara pengar. Numera får kvinnor som söker gynekolog vända sig till mottagningarna på Hudiksvalls och Bollnäs sjukhus.

I januari i år skulle man ha ett möte för att planera ett utbildningspaket för familjeläkarna så att familjeläkarna ska hålla sina baskunskaper i gynekologi vid liv...

Och nu kan Hälsingland snart bli utan BB! Kvinnor i norra Hälsingland ska då hänvisas till Sundsvalls sjukhus! Många kvinnor kommer säkerligen på grund av befogad rädsla för komplikationer, ringa efter ambulans för att resa den långa och ibland inte så säkra vägen till BB.

Precis som familjeläkarna som inte är utbildade gynekologer, utan endast har baskunskaper, har ambulanspersonalen endast en snabbutbildning i förlossning. Enligt en artikel i LJP brukar ambulanspersonalen vara tacksamma att få en medföljande barnmorska. Tacka för det! Att föda barn kan handla om liv och död. Då måste det finnas utbildad personal och tillgång till sjukhus. Enligt artikeln framgår det även att Lars Lagerström, chef för ambulansen i Ljusdal, anser att förlossningar inte är något ambulansarbete.

Det framkommer även att en erfaren barnmorska i Ljusdal konstaterar att det säkerligen kommer leda till att det blir fler ambulanstransporter. I Ljusdal brukar även en del barnmorskor rycka in vid ambulanstransport och hjälpa till när det behövs, trots att de inte har jour.

Tydligen måste 120–130 miljoner kronor sparas nästa år. Men enligt landstingsdirektör Svante Lönnbark ligger ingen sparplan färdig ännu.

Hälsingland kan utvecklas till en region där kvinnliga skattebetalares behov nästintill exkluderas. Demokrati bygger på mänskliga rättigheter! Var finns kvinnornas mänskliga rättigheter i dessa eventuella beslut?

Hälsingland blir en region där kvinnor inte värnas. Inte heller barnfamiljer när man tar bort den service man har rätt att erhålla. För en gångs skull hoppas jag att kvinnor och män går samman och protesterar mot att BB i Hudiksvall kan läggas ner! För vi är här tillsammans!

Erika Larsdotter Thimrén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons