Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupan i Ljusne ett minne blott?

/
  • Kupan har fyra anställda och har stor betydelse för Ljusneborna samt för hjälpbehövande världen över, skriver insändaren.

Frågan är: Ska Kupan erbjudas ersättningslokal till samma hyra som i dag, ska personalen erbjudas nya arbeten? undrar Clas Kindström, SD Söderhamn. Både Kupan och kommunen ger Svar direkt.

Annons

Röda korsets lokal i Ljusne, som har funnits i elva år, fungerar i dag som försäljningsställe av begagnade kläder, träffpunkt för äldre och personer som behöver socialt umgänge. Kupan har fyra anställda och har stor betydelse för Ljusneborna samt för hjälpbehövande världen över. Detta raseras nu av den styrande minoriteten i Söderhamns kommun utan några som helst politiska beslut. Efter att man har smugit runt och inventerat i lokalerna utan att presentera sig för personalen kom beslutet om uppsägning som en blixt från klar himmel för personalen. Lokalerna skulle bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Det sätt detta verkar ha hanterats på, utan politiska beslut i kommunfullmäktige eller i Faxeholmens styrelse, är helt oacceptabelt och ett hån mot Ljusnes invånare. Frågan är: Ska Kupan erbjudas ersättningslokal till samma hyra som i dag, ska personalen erbjudas nya arbeten? Svaret blir säkerligen ett nej i båda fallen.

Sverigedemokraterna Söderhamn protesterar mot att demokratin på detta sätt satts ur spel. Riv upp detta beslut tills politiken fått yttra sig.

Clas Kindström

SD Söderhamn

Svar direkt

Det beslut om nedläggning av Mötesplats Kupan i Ljusne som Röda korset tvingats ta grundar sig helt på muntliga besked från arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande och vid ett senare tillfälle från Faxeholmens vd om planer på att göra om vår nuvarande lokal till en plats för ensamkommande barn/ungdomar. I ett telefonsamtal i december förra året förklarade nämndsordförande att det fanns planer på att förlägga verksamheten till Ljusne och lokalen som vi fått använda under flera år.

Tack vare en generös hyressättning från Faxeholmen har vi med visst stöd från Arbetsförmedling kunnat anställa fyra personer i verksamheten som ökat både vad gäller asylsökande och andra till mötesplatsen. Många är de som kunnat skaffa sig både husgeråd och kläder inför etableringen i Sverige.

Vi har försökt att finna nya lokaler men inte funnit några bra alternativ i Ljusne på grund av att vi bland annat behöver godkända lokaler för servering. Dessutom är det en ekonomisk fråga med en dyr ny lokal som inte rymts i vår budget.

Vi beklagar om det nu blir en nedläggning, inte minst för den fina personal vi har och alla de som regelbundet besöket mötesplatsen. Vi hade helst av allt kunnat fortsätta vår verksamhet vid Mötesplats Kupan. Men i dagsläget ser vi inga andra utvägar än nedläggning på grund av lokalproblemet som uppstått i samband med ombyggnaden av lokalen i Ljusne.

Vi noterar också att det tydligen inte finns politiska beslut i nämnd eller bostadsföretag utan att allt grundar sig på telefonsamtal, enskilda politiska initiativ och personliga träffar.

Olle Sundin

platsansvarig Mötesplats Kupan

Svar direkt

Jag är den första att beklaga om Kupan i Ljusne läggs ner. Detta är inte något beslut som kommunen har att göra med, beslutet ägs av styrelsen för Kupan, Röda korset, och inte ASN eller Faxeholmen.

ASN fattade beslut i december om att vi ska skapa cirka 50 platser till för ensamkommande barn/ungdomar. Söderhamns tilldelning 2016 är 105 barn/ungdomar. Dessa ska beredas plats inom kommunens försorg. Vi finner det naturligt att vi i första hand vänder oss till kommunens fastighetsförvaltare av bostäder, Faxeholmen. De har ett par objekt att tillgå enligt en sund fastighetsförvaltning. Faxeholmen är ett aktiebolag helägt av kommunen och ska förvalta sitt fastighetsbestånd och kapital på bästa sätt enligt aktiebolagslagen, och för hyresgästernas bästa.

Lennart Gard

ordf. arbetsmarknads- och socialnämnden

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons