Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunden avgör om vi ska ha svenska bönder

Vi bönder är ännu ledsnare att vi inte har ett enda mejeri kvar i Hälsingland. Det är ni konsumenter som hellre väljer utländskt eller produkter från södra Sverige som bär det största ansvaret för utvecklingen.

Annons

Vi bönder är ännu ledsnare att vi inte har ett enda mejeri kvar i Hälsingland. Det är ni konsumenter som hellre väljer utländskt eller produkter från södra Sverige som bär det största ansvaret för utvecklingen. Varken prisutveckling eller kostnadsutveckling är acceptabel för att kunna driva fem anläggningar inom Milko så i dag försöker vi blir effektivare med endast Östersund, Sundsvall, Hedemora, och Karlstad kvar. Men kan vi inte stoppa mjölkminskningen så blir det ytterligare nedläggning.

I Södra Hälsingland har antalet mjölkbönder halverats sedan 1980 och i dag finns endast 95 kvar. Varje gård betyder cirka fyra arbetstillfällen för sin ort. Alltså är det allvarligare om inte vi bönder kan skapas förutsättningar för lönsamma företag. Landsbygden avfolkas, växer igen, och antalet arbetstillfällen minskar. Konkurrensen från utlandet och övriga mejerier är stenhård och framför allt lönsamheten på vissa produkter mycket dålig. Osten är en sådan och trots alla utmärkelser och priser så väljer hellre konsumenten lågprisost från andra länder.

Milko är inte ett antal mejerier utan det är vi bönder som gemensamt i en förening försöker få bäst betalt för vår mjölk. Tillsammans hjälps vi åt att tillverka produkter som vi försöker få så bra lönsamhet på som möjligt. Milko är inte Bollnäs mejeri utan det är Rengsjö, Segersta, Stråtjära,Växbo, Arbrå, Bollnäs, Hårga, Kilafors, Vallsta, Flästa och många fler byar…

Vi står för

• Öppna lanskap – lokal produktion

• Kvalitetssäker produktion (svenskt sigill)

• Kortare transporter (jämför med bland annat Arla och Valio)

• Arbetstillfällen

• God djuromsorg och betande hagar

Milkobonde

om konsumenten vill ha mig kvar!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons