Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbundet sätt att hantera ilska

Skribenten tycker att Lisa Magnusson har fel i sin ledare om den busschaufför på Öland som tappade fattningen och gav sig på en resnär.

Annons

På ledarsidan ( 21/7 ) hävdar Lisa Magnusson att den omskrivne öländske busschauffören gav prov på svenska värderingar när han tappade humöret och gick till attack mot en passagerare som av allt att döma hade provocerat honom. Detta är så fel som något kan bli. I vårt lilla hörn av världen är det ju inte endast moraliskt förkastligt utan dessutom ett personligt misslyckande om man tappar kontrollen över sig själv. Man brukar säga att den som tar till knytnävarna har redan förlorat.

Så är det emellertid inte i hela världen, utan vårt sätt att hantera ilska är mycket kulturbundet. På vissa ställen är det snarare ett tecken på svaghet och feghet om han försöker hålla sin ilska under kontroll. Inte förvånande att det är ett utbrett förakt mot de mesiga "svennetöntarna" i våra etniska enklaver runt om i landet. Något innebar tydligen droppen som fick bägaren att rinna över för busschauffören, och han är nog inte stolt över detta. Det finns säkert omständigheter även i detta som inte våra tidningsskribenter är så intresserade att ta reda på. Kulturella normer är ju inte huggna i sten och det är ju möjligt att vi här i Sverige efter hand blir påverkade av andra kulturyttringar.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons