Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul med jippon men skippa ballonger

Jag hade planerat en dag med shopping i Bollnäs men det gick i krasch – ballonglördag…! Ballongerna är gjorda av latex och för oss med latexallergi innebär det att vi kan råka ut för en allergisk chock bara genom att vara i samma butik.

Annons

Tillgänglighet hänger ihop med kunskap för oss med osynligt handikapp – vi har svårt att röra oss i samhället och delta på allt vi/familjen vill göra. Det som för andra är en självklarhet, är för oss inte genomförbart: att äta på restauranger eller sätta sig på ett fik, att gå på bio, jippon, uppträdanden och så vidare.

Nu senast hade jag planerat en dag med shopping i Bollnäs men det gick i krasch – ballonglördag…!Låter helt oskyldigt och jag som förstår handel och försäljning vet att det är ett måste att marknadsföra sig, hitta på saker som drar och säljer – helt klart roligt och för att överleva försäljningsmässigt! Men ballongerna är gjorda av latex och för oss med latexallergi innebär det att vi kan råka ut för en allergisk chock bara genom att vara i samma butik.

Ha nytänkande – ballonglördag kan bytas ut mot till exempel påskägg med procent-lappar i, man kan lyfta försäljning och locka kunder på flera sätt utan att utestänga andra.

Jag vet att det är stor kunskapslucka i detta ämne och att det inte är medvetet att hindra oss för att besöka butikerna. Ballonger har nu använts vid upprepade gånger det senaste året (vid olika jippon) i butiker, kaféer, livsmedelsaffärer med mera.

Har nu en vädjan att minimera detta så att alla barn och vi andra med samma allergi slipper bli utsatta, få symtom, illamående eller allergi chock för att besöka stan.

Ett annat problem är latexhandskar i livsmedelsbutiker och restauranger som sprider allergenet i luften och med matenLatex- och jordnöts/nöt- allergi är luftburet – samtidigt ökar dessa allergener i samhället – som då skapar symtom, oro och problem i vardagen för oss.

Fick lust att ge er kunskap i ämnet så ni har en chans att ändra på detta och väcka en tanke som jag hoppas öppnar upp tillgängligheten för oss med luftburen allergi.

Med omtanke och kunskap kommer man långt. Sälj så det smäller men utan ballonger….

Anette T Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons