Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska alliansröster om bensinskattehöjningar

Allianspartierna har kritiserat regeringen Löfvens bensinskattehöjning men accepterar nu ändå en ännu större höjning på sikt, konstaterar Lennart Bengtsson.

Annons

Allianspartierna har kritiserat regeringens bensinskattehöjning. Ett skattepåslag med 55 respektive 60 öre för bensin och diesel är verkligen en chockhöjning – men den riktigt stora skattehöjningen är indexering av bensinskatten. Den gör att bensinskatten går upp med 50 procent på tio år utan riksdagsbeslut. Allianspartierna har kritiserat regeringen Löfvens bensinskattehöjning men accepterar nu ändå en ännu större höjning på sikt. Så här har några alliansföreträdare sagt om bensinskattehöjningarna:

Jakob Forssmed (KD) i Aftonbladet 27 mars 2015: "Det finns uppenbarligen två Socialdemokratiska partier i Sverige. Det finns S före valet och S efter valet. De Socialdemokrater som fanns före valet skulle behålla ROT, efter valet begränsas det kraftigt. Före valet skulle bensinskatten inte höjas, efter valet är det inga som helst problem att göra det."

Emil Källström och Eskil Erlandsson (C) på centerpartiet.se den 18 september 2015: En annan åtgärd som drabbar landsbygden är höjningen av bensinskatten. I höstbudgeten höjs skatten man betalar vid pumpen med 55 öre per liter på bensin och 60 öre på diesel. För alla på landsbygden som måste ta bilen till jobbet kan det bli dyrt.

Ulf Berg (M), i Aftonbladet 24 augusti: "Det är ett dråpslag mot landsbygden".

Mats Persson (L) med flera i Östersundsposten 6 oktober: "I stora delar av Sverige är bilen en nödvändighet för att vardagen ska fungera. Därför är regeringens höjning av bensinskatten ett dråpslag rakt mot Sverige utanför storstäderna."

Berg, Erlandsson, Forssmed och Källström har helt rätt om hur skadlig regeringens skattehöjning är – men samtidigt sväljer de nu en på sikt ännu större skattehöjning. Hur tänker de?

Lennart Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons