Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen historierevisionism om julens ursprung

Kommentar till Göran Hägglund och Anders Andersson (13/12).

Annons

Att anklaga skolor och myndigheter för historierevisionism och att neka barn deras kulturarv måste nog ses som anmärkningsvärt när det kommer ifrån en minister, särskilt när man begår samma misstag själv.

Det är helt klart en vanlig missuppfattning att orsaken till att vi firar lucia den 13 december är på grund av att ett obskyrt italienskt helgon från Syrakusa dog den dagen. Den egentliga orsaken till att vi i Sverige firar den 13 december är att vi fram till 1753 använde oss av den julianska kalendern, som på grund av sin felmarginal skapade problem med datum för de dagar som indikerar årstidsväxlingar, som vinter- och sommarsolståndet.

Ursprungligen firades vintersolståndet den 25 december, men på grund av den julianska kalendern hade under medeltiden datumet för firandet förskjutits till kring den 13 december. När vi i stället bytte till den mer exakta gregorianska kalendern hamnade åter tidpunkten för vintersolståndet till omkring den 25 december. Men vi fortsatte att fira den 13 december som en högtid. Firandet av helgonet Lucia tillkom långt senare.

Men Jesu födelsedag då, är inte det orsaken till att vi firar jul? Nej, inte ursprungligen. Vad det gäller Jesu födelsedag kan man konstatera att det exakta datumet, vare sig det gäller år eller tidpunkt på året, är helt okänt. Firandet av Jesu födelsedag har skett under helt olika tider på året genom historien, men flyttades mer än 300 år efter Jesus påstådda död till den 25 december i ett försök att konkurrera ut en, bland andra, populär romersk solfestival, Sol Invictus – den obesegrade solen. När kristendomen kom till Norden firades redan jul

Alltså, både jul och lucia är i Sverige kopplade till varandra genom sin historia som firande av årstiden. Det påklistrade "kristna" epitet som vi delvis har nu är endast en efterhandskonstruktion. Det finns alltså ingen anledning för skolan att bryta mot lagen om konfessionslös undervisning eller fira jul eller lucia i kyrkan för "traditionens skull".

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons