Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget har nått norden

Nu står vi inför vår största skräck. Vår fredliga atmosfär är drabbad. Hoten kommer ifrån flera håll och inte bara ifrån ett håll. Hoten blir allvarligare och drabbar gamla och unga på de mest sårbara platserna.

Annons

Måste sådana händelser som händelsen på Utöya I Norge ske? För att vi medborgare, och våra ledare, ska inse att det inte lönar sig att sopa problemen som segregeringen skapat under mattan, blunda hårt och låtsas som ingenting.

Att endast peka ut ett hot som terrorhot var vårt största misstag, för att andra extrema grupper fick en möjlighet att utöva sina egna terrordåd i skymundan. För att de inte uppmärksammats i lika stor utsträckning.

När de första terrordåden skedde, av muslimska extremister, borde ledarna världen över satt ner foten och försökt slopa segregeringen, så att kriget mellan medborgarna når ett slut. Fred måste uppstå nationellt innan det kan uppstå internationellt.

Jag är rädd att flera hot kommer att komma ifrån olika håll. För att många länder idag har godkänt segregeringen, och skippar att åtgärda problemen som skapar klyftor mellan olika grupperingar som i slutändan utlöper i terrordåd, för att få sina åsikter hörda. Vi behöver ha en öppen dialog med olika grupper.  

Reinfeldt och många andra ledare i våra länder runtomkring måste hålla ihop, och åtgärda problemen som finns idag, och som rubbar freden för oss. Segregeringen skapar extrema grupperingar på grund av att de känner utanförskap. Det är dags för oss att få våra medborgare att känna att de tillhör en gemenskap.

Det vi har gemensamt är ju att vi är människor. Sårbara människor. Nästa gång kanske hotet drabbar mig eller dig, ingen går säker. Om inte en förändring sker nu. En fredsrörelse måste sprida sig land efter land. Och vi alla måste stå upp för att olikhet är bra och att vi i grunden är av sårbart kött och blod.

Iman Aldebe

Juriststuderande, journalist och designer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons