Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkande och felaktigt påstående om vårdpersonal

Svar till Gösta Stenegren (
23/3
) från Tomas Löf, sjuksköterska, ambulansen Söderhamn:

Annons

Vill besvara din insändare angående ambulanssjukvården och den pågående frågan om jourtid. Att vi sover på jobbet mellan klockan 23 och 07 är helt taget ur luften och kanske var mer sanning på 1980-talet när du var ledande inom sjukvården, men i dag är påståendet både kränkande och felaktigt. Vi har en beläggningstid hos oss i Söderhamn på 40 procent nattetid i dag. Det talet bygger på tid i bilen och inte vad vi dessutom gör mellan larmen, som att återställa utrustning, prata igenom vad vi upplevt under larmet mm, det vill säga är talet ännu högre.

Anledningen till våra protester är att vi får 2,6 timmar jour i veckan. Det låter inte så mycket, men på ett år ger det cirka 135 timmar sjukhusbunden tid till. Tid som vi mycket väl behöver för återhämtning både fysiskt men framför allt mentalt då ambulanssjukvården i dag är mer krävande än tidigare både tekniskt, medicinskt samt de händelser vi möter.

Att mitt lönekuvert troligen blir tjockare tack vare övertid under jourtid kompenserar inte detta då jag hellre tillbringar återhämtningen hemma med familjen. Det som kanske är mer konstigt är att inte övrig personal skriker över att de sover på jobbet, det vill säga har jour och inte arbetstid. Kvaliteten nattetid kommer inte att försämras, snarare kanske dygnet runt, då vi får ersätta van personal med nya, och det tar cirka två år innan de kan räknas som vana/självgående i dag. Jag går fortfarande till jobbet stolt över mitt yrke och kommer inte att låta tredje person bli lidande.

Tomas Löf

sjuksköterska, ambulansen Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons