Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkande för tjejer

Att åtala en barnmorska för medhjälp till våldtäkt är detsamma som att säga att tjejen som blev våldtagen får skylla sig själv.

Annons

Chefsåklagare Mikael Hammarstrand uttryckte sig nyligen med att han vill åtala barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 för "medhjälp till våldtäkt".

Hur kan man åtala en barnmorska för medhjälp till våldtäkt enbart för att hon skrivit ut p-piller till flickor under 15 år?

Lagen säger att "Sex med person under 15 år är våldtäkt oavsett om det har skett i samtycke eller inte." Vad har det med p-piller att göra? Är det inte tjejens rätt att själv bestämma över sin kropp? Ska vi förbjuda abort för tjejer under 15 år också, eftersom barnet har kommit till på olagligt sätt?

Det finns andra anledningar att skaffa p-piller än för att man ska ha sex, men det verkar inte Mikael vara medveten om.

Det är dumt att skriva ut vissa preventivmedel för tjejer under 15 år, men det är inte för lagens skull utan för tjejens bästa. Det är individuellt vilket preventivmedel man ska ha och man måste veta sin släkthistoria för att hitta rätt.

Men det Mikael Hammarstrand säger i sitt uttalande är att det är tjejens fel att hon blir våldtagen. Att hon får skylla sig själv som äter p-piller.

Men ska det spela någon roll om tjejen äter p-piller eller inte?

Det enda som händer om man nekar en tjej p-piller är att hon kommer springa hos barnmorskan tusen gånger och be om dagen-efter-piller tills hon en dag blir nekad eller blir med barn. Och blir hon nekad så kommer hon ändå att bli med barn.

Jag har själv varit en 15-årig tjej, jag vet vad man tänker.

Så grattis Mikael, ditt uttalande har precis kränkt tusentals tjejer Sverige runt. Ditt uttalande kan tvinga tusentals unga tjejer till abort och dina ord har fått hundratals tjejer att tro att det är deras fel att de har blivit våldtagna. Att en man har sex med en minderårig flicka, frivilligt eller ofrivilligt, har du precis gjort till flickans val.

Så grattis, vad kommer härnäst?

Ska du åtala tjejer som äter p-piller till "lockelse till våldtäkt"?

Sofie Larshans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons