Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaderna kommer

Det påstås att vindkraftverk är väl utvecklade lösningar för energiproduktion med effektiv kostnadshantering.

Annons

Marknadsföringen har varit slagkraftig och ledande politiker förespråkar en massiv exploatering för ökad energiproduktion.

Vad är realism, vad är kommersialism och önskedrömmar? Vid energijämförelser brukar krävas att energieffektiviteten (EROEI – energy return of energy invested) redovisas fullständigt och genomsynligt. En brist är ändå att effekter på biologisk mångfald sällan eller aldrig mäts eftersom de inte har prissatts.

Söker man information hos Vattenfall, Sveriges ledande energiföretag, meddelar koncernen att man noga kartlagt vindkraftens miljöpåverkan genom en livscykelanalys (LCA). Någon faktisk redovisning eller kostnadsanalys presenteras emellertid inte. Vad som sägs är att LCA ger svar på resursförbrukning och miljöpåverkan från byggande, reinvestering, drift och rivning av vår nordiska vindkraft. På så sätt får Vattenfall svar på frågor om var insatser gör störst nytta. Resultaten från analyserna ingår i det underlag man granskar vid bedömning av miljöaspekter, åtgärder och investeringar. Man anar en affärshemlighet.

Indirekt kan man dock utläsa att Vattenfalls investeringar i kol- och kärnkraftverk är ett resultat av LCA, som inte ger enbart positiva uppgifter om vindkraftens EROEI. Kommersialismen kräver stabilare grund än vind för att kunna bära sin kapitalhantering. Tolkningen av Vattenfalls breda satsningar kan styrkas av kraftverksförsäljaren Vestas problem i sin hantering som lett till en störtdykning på börsen och avsked av 600 medarbetare.

Det finns skäl att bekymra sig ifall vindkraft tillåts rotera i vår närhet innan vi vet hur den kan drabba andra på jorden. Kostnaderna kommer!

Undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons