Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativ vindkraft hotas av skatteregler

Skatteverkets kolskatt på vindkraft är inte rimlig. Regeringen bör omedelbart införa en skattebefrielse för att stimulera tillkomsten av vindkraftskooperativ.

Annons

Vindkraftskooperativ skapar konsumentinflytande över elpriserna och bidrar till ett klimatsmart samhälle. HSB vill nu satsa på en nationell utbyggnad av vindkraftskooperativ där de andelsägande bostadsrättsföreningarna bestämmer elpriset och styr verksamheten. På det sättet behöver medlemmarna inte betala ett elpris som styrs av marginalpriset på kolkraft som enbart genererar gigantiska övervinster för de stora energibolagen.

Skatteverket motverkar vindkraftskooperativen. Om man producerar och förmedlar el till sina medlemmar till ett pris som ligger under marknadspriset (som i praktiken bestäms av priset på kolkraftsproducerad el) beskattas mellanskillnaden. Andelsägda vindkraftverk som bara producerar el för sina medlemmars behov borde dessutom inte behöva betala elskatt då detta varken sker yrkesmässigt eller med vinstintresse. Att beskatta vindkraft efter marginalpriset på kolkraftsproducerad el får märkliga effekter. När priserna på utsläppsrätter höjs i syfte att minska koldioxidutsläppen blir det dyrare med kolkraftsel. Då vill Skatteverket höja skatten på el från den klimatsmarta vindkraften så att den också blir dyrare!

Regeringen borde stimulera kooperativ vindkraft där medlemmarna tar ansvar för klimatet. Men Skatteverket anser att vindkooperativ är yrkesmässiga och inte får utnyttja den skattefrihet som finns i Lagen om skatt på energi. Lagtolkningen har avgörande betydelse för utbyggnaden av vindkraftskooperativ.

Regeringen måste ändra skattereglerna om inte Skatteverket ändrar sin tolkning. Klimatpropositionen som nyligen presenterades var ett bra tillfälle men här fanns inga sådana förslag. Det är märkligt eftersom regeringen säger sig vilja påskynda vindkraftsutbyggnaden. Skattereglerna underminerar ett samägande av vindkraften som bidrar till omställningen till ett klimatsmart boende. Sveriges vindförhållanden och landyta som ger bättre möjligheter än i de flesta andra länder i Europa för vindkraft. Många vill också engagera sig i vindkraftsutvecklingen och vi har en unik bostadskooperativ tradition som är väl lämpad för uppgiften. Men Sverige ligger långt efter många andra länder i vindkraftsutbyggnaden. Skatteverkets kolskatt på vindkraft är inte rimlig. Regeringen bör omedelbart införa en skattebefrielse för att stimulera tillkomsten av vindkraftskooperativ.

Kent- Olof Stigh

ordförande HSB Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons