Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollen lagstadgad

Svar till Dyr kontroll. Brandskyddskontrollen är en del i Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, det är kommunens ansvar att denna utförs. Vi har fått uppdraget att genomföra den för Hudiksvalls kommuns räkning.

Annons

Svar till Dyr kontroll (29/10.

Hur kontrollen i detta fall är utförd kan jag inte kommentera när jag inte vet var och vem det gäller.

Brandskyddskontrollen är en del i Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, det är kommunens ansvar att denna utförs. Vi har fått uppdraget att genomföra den för Hudiksvalls kommuns räkning.

Kontrollen utförs i huvudsak som en okulär besiktning av hela anläggningen, invändigt kontrolleras rökkanalerna med en kamera, efter detta dokumenteras allt på brandskyddskontrollanternas bärbara datorer och kunden får ett protokoll.

De som får utföra dessa kontroller måste ha genomgått en speciell utbildning på sammanlagt 40 veckor och ha minst fyra år i yrket.

Vi kan inte genomföra sotning samt rengöring samtidigt (utom vid vissa enstaka fall) bland annat för att vi då inte skulle kunna hålla de intervaller som bestämts. Det är heller inte lämpligt eftersom vid sotning blir vi ganska smutsiga och vill inte gärna kliva omkring i hela huset.

Priset är bestämt av Hudiksvalls kommunfullmäktige och gäller lika för alla kommuninnevånare oavsett om huset ligger i Hudiksvalls centralort eller i Furuberg sju mil från Hudiksvall, eller om det är en enkel byggnad med en enkel eldstad eller en komplicerad anläggning med flera våningar.

För övrigt tycker vi att vårt uppdrag är väldigt viktigt och vi upptäcker ofta saker som när som helst kunnat starta en brand. Enligt statistiken är en större del av alla bränder eldstadsrelaterade. Efter den första utvärderingen av brandskyddskontrollen kan man se en minskning av dessa.

Kjell Jansson

skorstensfejarmästare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons