Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstig vinkling på vindkraftsfrågan

/

Häromdagen tog Ljusdals myndighetsnämnd ett beslut där den avslog en ansökan om att få etablera elva verk i närheten av Harsagården, konstaterar László Gönczi (MP) som menar att kampen bör föras i kommunfullmäktige i stället.

Annons

Nämnden var inte enig och det går säkerligen att ha olika synpunkter på det riktiga i beslutet. Men då gäller det att hålla reda på myndighetsnämndens uppdrag. Som myndighet ska man resonera kring frågor som lagar, konflikter mellan olika riksintressen och konsekvensen av tidigare övergripande kommunala beslut.

Nämnden ska inte ta hänsyn till om markägarna har ett eventuellt hot mot Harsagården. Nämnden ska inte heller ta ställning till om vindkraftsföretagets eventuella planering för tillverkning av nya verk.

Sådana frågor ska främst övervägas av kommunstyrelsen och avgöras i kommunfullmäktige. Det har också skett. Kommunen har antagit en vindkraftsplan och uteslutit de tänkta områdena från utbyggnad. Det vore klart olämpligt av myndighetsnämnden att gå mot den planen utan tydliga särskilda motiv. I detta falla har det snarare varit så att långtgående särskilda skäl mot parken har framförts.

Det finns politiker som engagerat sig för etableringen, de har en del goda skäl för det som ska vägas de många skäl som anförts emot byggandet. Men den kampen bör föras i kommunfullmäktige och inte i myndighetsnämnden.

László Gönczi

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons