Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att bedra

Det är egentligen ingen konst att bedra när man har att göra med en så aningslös person som Hans Sundgren (M) (19/6).

Annons

Han ger sig ut på nattgammal is och försvarar alliansregeringens hantering av diskrimineringen av äldre. Det var ett EU direktiv från 2000 som ålade alla medlemsländer att senast i december 2003 införa lagar mot diskriminering på grund av religion, övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning.

Denna lagstiftning, som för övrigt infördes innan alliansregeringen tillträdde är ingen nyhet möjligen med undantag för Hans Sundgren. Den grövsta diskrimineringen har alliansregeringen svarat för genom att straffbeskatta pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna.

Hans Sundgren, vi kommer att upprepa våra frågor till dig och komplettera med en ny som berör det ämne som du själv aktualiserat.

Hans Sundgren har nu fått draghjälp av Karl Gösta Åhlénius alias Karl Pedal (18/6). Vi har tidigare låtit hans insändare passera utan kommentarer, men när han har fräckheten att blanda in Tage Erlander i dagens straffbeskattning av pensionärer med flera vill vi räta ut hans frågetecken, som också kan bli en lärdom för Hans Sundgren. Fram till 2003 hade pensionärer ett särskilt grundavdrag vid beskattningen. I en flerpartiöverenskommelse över blockgränserna enades man 2003 om att alla inkomsttagare skulle beskattas lika. Det var denna flerpartiöverenskommelse som den moderatledda alliansregeringen ändrade på och införde det djupt orättfärdiga jobbskatteavdraget.

Jobbskatteavdraget kostar statskassan 65 000 miljoner kronor. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, hade vi den 18 juni 446 000 arbetslösa, en ökning med drygt 3 procentenheter från 2008. Antalet sysselsatta var knappt 4,5 miljoner. Om vi fördelar de 65 000 miljoner kronorna som jobbskatteavdraget kostar för varje sysselsatt så blir det närmare 15 000 kronor per år. Arbetsförmedlingen räknar med att ytterligare drygt 100 000 personer kommer att bli arbetslösa fram till 2010.

Karl Pedal och Hans Sundgren (M): Ni som verkar så väl uppdaterade, nu får ni båda svara på några för pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna väsentliga frågor.

Varför är Sverige det enda land i världen som beskattar pensioner högre än arbetsinkomster?

Hur många fler arbetslösa hade vi haft i dag utan jobbskatteavdraget?

Ge oss ett enda exempel på att sysselsättningen i verkligheten ökar genom att fler anmäler sig som arbetssökande över 500 000 räcker tydligen inte?

Bryter alliansregeringen mot diskrimineringslagen när den straffbeskattar pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna?

För den partipolitiskt oberoende PRO-föreningen Faxe

Hans-Olof Olsson och Gösta Stenegren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons