Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst eller Kejsarens nya kläder?

/

Vi kan inte låta bli att skriva några synpunkter om sommarens så kallade konstprojekt, Tomma rum, i Gamla kraftstationen i Ljusne.

Annons

Vi besökte utställningen den 6 juli och senare på vernissagen den 11 juli, Carneval-vernissage, och möttes båda gångerna av ett utställningsrum där vi inte visste vad som var konst och vad som var saker som verkade placerade där de råkat hamna. Intrycket var att man hade gjort det väldigt lätt för sig, det var mest bara konstigt och förvirrande. Osökt infann sig känslan av att detta liknade sagan om Kejsarens nya kläder.

Det är svårt att förstå varför detta projekt ska vara så angeläget och upplyft till en nivå där det kan klassas som konst. Det är svårt att förstå varför skattepengar kan satsas på något dylikt. Om man vill nå den obildade publiken, som kanske gör ett besök, tror vi att de blir undrande över vad som erbjuds.

En artikel om Tomma rum var införd i Söderhamns-Kuriren den 23 juni. Representanter för Tomma rum, Tobias Liljedahl och Ann-Caroline Breig, beskriver projektet. Det bestående intrycket av artikeln kan liknas som tomma ord.

Det är vanskligt att kritisera konst, för konsten ska ju väcka debatt och åsikter, men frågan är om A-C Breig och hennes kamrater inte gjort det lite väl lätt för sig i detta projekt. Eller är vi vanliga konstintresserade så dumma att vi inte förstår?

Skulle vara intressant att få en kommentar från politiker inom kultursektorn och från övriga sponsorer och ta del av deras inställning till dylika konstigheter. På vilka grunder fattades beslutet att sponsra det här projektet? Och kommer det att bli en utvärdering av vad projektet har tillfört Ljusneborna och orten, vilket arrangörerna menar är målsättningen med verksamheten? Anser politiker och sponsorer att man fått valuta för sponsrade pengar?

Isa Sundberg

Ingrid Fallström

Svar direkt

Vi är glada att konsten på årets sommarprojekt, Tomma rum, som gästar Konstkraft på Kraftstationen väcker frågor, tankar och reaktioner.

Det kan kanske verka konstigt och förvirrande för den otränade när man ser till synes vardagliga ting utplacerade tillsynes bara på måfå. En ställer sig genast frågan vad är konst? Kanske någon tänker; det här kan jag också göra! Eller: Det här kan ju en 5-åring göra. Kanske tänker betraktaren, det här är ju verkligen Kejsarens nya kläder!

Konstkrafts filosofi är att det nya kulturcentrum som vi håller på att forma först och främst skall bli en mötesplats. Konstkraft tänker oss att människor ska få träffas och skapa tillsammans. Alla ska få chansen att komma till en inspirerande plats där man i sin egen takt kan hitta sin alldeles egen inre låga, för alla har vi den skapade kraften inom oss. Vi har till uppgift att välkomna alla och att uppmuntra olika sorters skapande. Frågan vad är konst? bör inte ges ett svar, utan ses på som en pågående process.

Att Konstkraft och Tomma Rum nu har cirka 80 nationella och internationella konstnärer, musiker, arkitekter, skribenter, med mera, på plats i Ljusne under tio veckor är en fantastisk möjlighet för vårt läns kulturliv att få dessa unga konstnärer i vårt nätverk som grund för fortsatt verksamhet och utveckling.

Tomma Rum är ett projekt som, precis som Konstkraft, bygger på möten. Det har varit många spännande och intressanta sådana under sommaren, och jag (Tobias Liljedahl) kan personligen säga att jag haft många intressanta samtal. Dessa har varit i Kraftstationen om det som finns att se där, men också på lokala museer, på pizzerian och hemma hos Ljusnebor.

Konstnärerna bor och verkar cirka en–två veckor i Ljusne åt gången i detta projekt, så det är oftast omöjligt att skapa mästerverk under denna korta tid. Vi hoppas att besökarna har en positiv och långsiktigt tänkande och tar sig tid åt att prata med konstnärerna på plats, de har alldeles säkert någon tanke med vad som skapas. Fråga! Diskutera!

Konstkraft planerar ett seminarium när projektet är klart och även föredrag som kommer att hållas runt om i regionen, så jag ser fram emot att fortsätta diskussionen ‘live’ då. Jag hoppas att både politiker, sponsorer och befolkning kommer att medverka så vi kan tillsammans bygga vårt kulturcentrum vidare.

Ann-Caroline Breig

ordförande Konstkraft Ljusne

Tobias Liljedahl

deltagare och arrangör Tomma Rum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons