Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konspirationsteorier håller inte för granskning

Om konspirationsteoretiker vore lika duktiga på att granska och faktakolla era egna påståenden som ni är på att fantisera ihop allsköns skrönor och myter så skulle det bespara insändarsidorna många rader.

Annons

Jag håller med "konspirationsteoretiker" (1/12), det fria ordet på internet är något som bör bevaras och är knappast något som jag skulle vilja begränsa. Men att det skulle vara den enda källan till fri och ickekontrollerad information tror jag många journalister inte skulle hålla med om, vi har ju trots allt i Sverige haft tryckfrihet i bra många decennier innan internets publika födelse.

Det som jag vänder mig emot är de direkt osanna eller felaktiga påståenden som görs, påståenden som enkelt kan vederläggas bara man bemödar sig med att söka efter saklig och vetenskaplig information. Ta till exempel ditt påstående om att hela koldioxiddebatten är ett enda stort falsarium för att kunna införa mer skatt.

Nyligen presenterades en rapport inför Köpenhamnsmötet – "The Copenhagen Diagnosis: Climate Science Report" – där 26 erkända klimatforskare har sammanställt vetenskapligt granskade artiklar som kommit ut sedan IPCCs senaste rapport (AR4).

Där visar man bland annat tydligt och klart att under de senaste 25 åren har jordens medeltemperatur stigit med 0,19 grader per decennium, helt i enlighet med förutsägelser baserade på ökningen av växthusgaser. Satellit- och ismätningar visar entydigt att både Grönlands och Antarktis istäcken samt världens glaciärer förlorar massa med en accelererande takt.

Man visar också att temperaturökningen fortsatt under de senaste tio åren trots minskad solaktivitet. Just ökad solaktivteten brukar ofta anges som den egentliga anledningen till jordens temperaturökning, men nu visar man alltså att dagens klimat kan inte förklaras med solens aktivitet.

Som sagt, du och andra konspirationsteoretiker är mycket välkomna att komma med de mest svepande, absurda och ogrundade påståenden som ni kan komma på. Men om konspirationsteoretiker vore lika duktiga på att granska och faktakolla era egna påståenden som ni är på att fantisera ihop allsköns skrönor och myter så skulle det bespara insändarsidorna många rader.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons