Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkret handling mot kvinnovåldet

Centerpartiet kräver en bättre utbildning för läkare och tandläkare kring bemötandet av våldsutsatta kvinnor, skriver artikelfröfattarna.

Annons

Det behövs även en kvalitetshöjning när det gäller utfärdandet av rättsintyg. Rättsintyget är en viktig del av förundersökningen och används för att avgöra hur ett brott ska rubriceras.

Ofta känns det som att våldet mot kvinnor aldrig kommer att ta slut. Som om det vore en naturlag som inte går att ändra på. Fastän vi vet att våldet mot kvinnor är ett resultat av normer, ojämställdhet och en negativ maskulinitet som vi som samhälle tillåter fortgå.

År efter år läser vi om samma händelser. Kvinnor som anmäler män som slår - som ändå inte får skydd och som konsekvens mördas av sina partners. Ändå kretsar retoriken fortfarande oftare om hur kvinnor och flickor ska skydda sig än om hur vi får män och pojkar att sluta slå och våldta.

Vi får inte ge upp arbetet med normer, genuspedagogik och jämställdhet, för det är just normer, ojämställdhet och en negativ maskulinitet som härjar bakom den globala strukturen mäns våld mot kvinnor. Men tills vi når nollvisionen krävs även hårdare krafttag mot våldet, och ett bättre skydd för drabbade.

Centerpartiets politik för en nollvision mot våldet:

1) En kvalitetshöjning på utbildningen för läkare, inklusive tandläkare, om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och sexualbrott som inkluderar hur rättsintyg skrivs.

2) Obligatorisk utredning av behov av besöksförbud / personskyddsåtgärder vid anmälan om våld.

3) Elektronisk fotboja ska användas vid fler fall av kontaktförbud.

4) En långsiktig och stabil finansiering av kvinno- och mansjourerna.

5) Förtur i bostadsköerna för personer utsatta för våld i nära relationer.

Vi måste göra mer för att stoppa våldet. Dessa är konkreta sätt att snabbare nå nollvisionen.

Gunilla Hjelm

förbundsordförande Centerkvinnorna

Marianne Persson

kommunfullmäktige- och kommunstyrelseledamot för Centerpartiet i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons