Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetensutveckling behövs!

Annons

Svar till Örjan Fridner och Leif Persson (25/4).

Duon Fridner och Persson kritiserade regeringens särskilda satsning på Sveriges kår av matematiklärare. Denna kritik känns både obefogad och ogenomtänkt! Det är ett faktum att de svenska elevernas studieresultat har försämrats drastiskt under de senaste två decennierna. (Läs gärna professor Hans Albin Larssons bok Mot bättre vetande. En svensk skolhistoria).

För att klara den hårdnande internationella konkurrensen måste de svenska elevernas och studenternas studieresultat förbättras – och det drastiskt. En grundförutsättning är att lärarnas kompetensnivå höjs. Att studieresultaten drastiskt försämrats beror i huvudsak på den misslyckade skolpolitik som under många år fördes av socialdemokrater som Göran Persson och Ibrahim Baylan; en skolpolitik som bland annat medförde svagt fokus på behovet av lärares ämneskompetens.

Regeringen satsar därför ekonomiska medel på en rikstäckande kompetensutveckling i matematik. Detta är förutseende, bra och framförallt alldeles nödvändigt.

Fridner och Persson går också in på Jan Björklunds privata karriär. Ja, det är sant att Björklund har en framgångsrik karriär inom Försvarsmakten bakom sig, och om jag inte missminner mig är han expert inom just sitt område. Min fråga till Fridner och Persson är som följer: vad har detta över huvud taget med saken att göra? Är det bättre att svensk undervisning styrs av en politisk broiler som denne Baylan?

Nej, regeringens satsning på matematiklärare är ett stort steg i rätt riktning! Fridner och Persson borde vara mer fundersamma kring varför ingen skola i Ljusdals kommun får delta i detta matematikprojekt! Av de 50 utvalda skolorna i Sverige vars matematiklärare ska få kostnadsfri kompetensutveckling (läs spetsutbildning) av Skolverket återfinns hela tre skolor i Hudiksvalls kommun och en i Härjedalens kommun, men ingen i Ljusdal. Det tycker jag personligen är både tråkigt och oroande!

Fredrik Röjd

ersättare i utbildningsnämnden

Nya Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons