Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuners ansvar ordna nattis vid behov

I dag har vi i Sverige en utbyggd barnomsorg som alla har rätt till och som nästan alla föräldrar använder sig av. Antingen sker det i kommunal, privat eller i annan regi. Ensamstående föräldrar, men också föräldrapar, behöver den för att kunna försörja sig.

Annons

Dock jobbar många på obekväma arbetstider inom till exempel sjukvården. I vårt moderna samhälle måste kommuner därför kunna erbjuda barnomsorg på dessa tider. Som det dessvärre är nu får vi, för barnens skull, hoppas att släktingar på bästa sätt kan lösa barnpassningen. Tyvärr har inte alla alltid en nära släkting tillhands.

Vi i Nya Moderaterna är positiva till att varje kommun, vilket också står tydligt i den nya skollagen, kan organisera detta på bästa sätt. Det är upp till varje kommun att undersöka behoven och därefter tillgodose dessa. Det är också kommunen, oavsett om de anställda jobbar offentligt eller privat, som har den största nyttan av att organisera sig så att dess invånare med så lite friktion som möjligt kan ta del av i arbetsmarknadens utbud och efterfrågan. Därför måste varje kommun noga undersöka behovet av att ordna barnomsorg även på obekväma tider.

Att få ett barn är fantastiskt. Ett "lån" av en nära och kär individ som ska växa upp. Vi får aldrig glömma att en nära, lång och varm kontakt är det viktigaste för ett barn att växa upp i. En trygg tillvaro, ansvarstagande och förtroendefull, är viktig för att våra barn ska utvecklas till glada, trygga och nyfikna ungdomar.

Genom utbyggd barnomsorg, föräldrapeng och vårdnadsbidrag vill vi underlätta det för alla föräldrar att tillbringa så mycket tid det går med sina barn. Det kan aldrig ersättas! Men samhället förändras i snabb takt och vi måste följa med. Det är därför det är viktigt att vi politiker är lyhörda och flexibla.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Michael Svensson (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons