Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunernamåste träda in

Sverige påstås vara unikt i världen med att ha allemansrätt, det vill säga rätten som alla i Sverige har, att vistas fritt på annans mark för att plocka bär och svamp.

Annons

Så har det alltid varit och svenska folket ska vara rädd om denna möjlighet. Men industrialiseringen av bärhanteringen har gjort att svenska folkets rätt att plocka bär och svamp i skogen kommit i fara. Tillresande bärplockare från andra länder, i ett antal som det numera handlar om, kan inte längre accepteras.

När mängden bärplockare är uppe i flera hundra på samma plats är det kanske tid att tänka om. Då idrottstävlingar anordnas på tillfälliga campingplatser, typ orienteringsevenemang, kräver kommens hälsovårdsmyndighet att det finns latriner och vatten för deltagarna.

Man skulle aldrig tillåta att Moheds flygfält används som tillfällig camping om deltagarna fritt går ut i skogen och lämna sin avföring och urin bakom närmaste buske.

Jag anser att kommunernas hälsovårdsmyndigheter ska ta sig an dessa tillfälliga campingplatser och se till att latriner och vattenförsörjningen ordnas. Det är högst förståligt att markägare vill avhysa camparna när inte det sanitära inte finns.

Om antalet uppgår till 500 personer kan var och en tänka sig in i hur den närmaste omgivningen ser ut efter några veckor. Människan har normalt behov av att lämna sin avföring två gånger dagligen. Till kommunansvariga vill jag säga: stäng omedelbart campingplatserna i skogen om inte det sanitära går att lösa.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons