Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill försvåra för en fungerande och populär turistattraktion

/

Kommunen missgynnar Delsbo! Det är som de flesta förstår vid det här laget det egentliga problemet. Viadukten är bara ett symtom på den många gånger styvmoderliga behandlingen, menar sju artikelförfattare.

Annons

I kommunens utvecklingsstrategi för landsbygden står att läsa att "Kommunens roll är att, inom sina ramar, stimulera de lokala krafterna.". I samma dokument kan man läsa att de lokala krafterna tog fram förslag vid kommunens möten med 13 byalag redan år 2002. Två av fem huvudsakliga förslag på åtgärder var:

· Bättre vägar.

· Satsa på turism, exempelvis kulturturism eller naturturism.

Det är bra och sunda tankar för en ort som Delsbo. Men vad har då hänt under dessa fjorton år som passerat? Enligt kommunen själv har nästan inga satsningar alls gjorts på vägar i Delsbo. Av totalt 149 miljoner kronor i kommunala väginvesteringar de senaste tio åren, kan endast en dryg miljon knytas till Delsbo, men hela 120 till Hudiksvall. Hade det satsats lika lite per medborgare i Hudiksvall som i Delsbo så hade det slutat på sex istället för 120 miljoner...

Sexårsperioden dessförinnan rustade man upp Delsbo torg för knappa sex miljoner. Det var en bra och viktig förbättring, men det kan på intet sätt innebära att allt nu är gjort för Delsbo.

I stället för nya och nödvändiga investeringar, vill kommunen nu även försvåra för en fungerande och populär turistattraktion som levererar såväl kultur- som naturturism. Hur hänger då detta ihop med de höga ambitioner kommunen har för landsbygden? Det är svårt att tolka det annorlunda än att dessa ambitioner tyvärr bara är en pappersprodukt.

I praktiken verkar kommunens policy istället kunna översättas till att folk i bygden ska engagera sig, men kommunen ska göra så lite som möjligt och betala så lite som möjligt. Helst inget alls. Pengarna ska nämligen användas till att utveckla infrastrukturen i Hudiksvall istället.

Något helhetsansvar tar uppenbarligen inte kommunen, det gjorde Mikael Löthstam (S) mycket klart när han deklarerade att två lokala grupper och en näringsidkare får reda ut röran som han själv skapade när han, som han själv uttryckte det, satte ner foten kring viadukten. Vore det då inte uppriktigare att helt enkelt säga att man faktiskt inte tar ansvar för hela kommunen? Att man bara återigen försöker komma undan med en så billig och enkel åtgärd som möjligt, i form av att riva viadukten, i stället för att satsa på en genomtänkt trafiklösning?

Kärnan i dagens problem är att kommunen utnyttjar i stället för nyttjar de ideella krafterna i Delsbo – de senare förväntas helt enkelt fylla det tomrum som kommunen valt att lämna efter sig.

Ideella krafter är viktiga och gör ett fantastiskt jobb, men saknar ibland både muskler och inte minst medel för att nå hela vägen fram. Därför behövs kommunens resurser – för att få till stånd stora förändringar, som att exempelvis bygga Delsbo Södra Länken. En hel bygds varande kan helt enkelt inte tvingas vila på eldsjälar.

Stefan Westman

Marianne Palmgren

Rolf Bogatir

Per-Gunnar Jacobsson

Magnus Berggren

Jenny Strandberg

Gunnar Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons