Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt ansvar för landsbygden

Självfallet måste kommunen ständigt se över kostnaderna för olika verksamheter inklusive kollektivtrafik och skolskjutsar. Men samtidigt är det mycket viktigt att se över alternativa lösningar.

Annons

De nerdragningar av bussturer som sker i kommunen slår hårt mot landsbygdsboende i allmänhet och skolelever i synnerhet.

För boende ”runt sjöarna” i Forsa (Långsjön, Storsjön och Kyrksjön) blev årets skolstart närmast chockartat då informationen om nerläggning av den så kallade linje 23 varit närmast obefintlig och kom i ett mycket sent skede, bara några dagar före skolstart, trots att det formella beslutet togs redan den 12 januari i kommunstyrelsen.

Elever vid skolan i Sörforsa, från berörda byar, erbjöds skolskjuts som landar mer än en halvtimme före skolstart. Övriga föräldrar och elever fick brådstörtat söka improvisera tillfälliga lösningar för att över huvud taget kunna ta sig till gymnasieskolan eller andra skolor i Hudiksvall.

De boende på landsbygden uppfattar naturligtvis sådana försämringar som tydliga signaler om att kommunen i praktiken inte värdesätter alla delar av kommunen på ett likvärdigt sätt.

Självfallet måste kommunen ständigt se över kostnaderna för olika verksamheter inklusive kollektivtrafik och skolskjutsar. Men samtidigt är det mycket viktigt att se över alternativa lösningar inklusive bättre anpassade busstider, samordningsmöjligheter mellan ordinarie busstrafik och skolskjutsar etcetera.

Beslutet på onsdagen om en morgonbuss på linjen är i viss mån en lösning på skolskjutsfrågan som möter de berörda familjernas behov.

Det är förståeligt att föräldrar och elever gör uppror mot nerdragningar och nedrustning.

Sven Bergström

ledamot av kommunfullmäktige (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons