Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala luftslott

I Söderhamn och Bollnäs uppvaktas politikerna flitigt av "visionärer" som för en stark lobbyverksamhet för evenemangsarenor. Men ska den hårt ansträngda kommunbudgeten belastas med en enda skattekrona för dessa luftslott?

Annons

Följande är citat från Aftonbladet 1/3 2010: "Satsar miljoner på storslagna luftslott. Kommunerna lägger jättesummor på fritidsprojekt. Sportarenor, mässhallar och storstilade kulturprojekt."

Krisen märks inte i Sveriges kommuner.

"Lycksökare bländar kommunpolitiker med storslagna idéer, säger Johan Danielsson, kommunikationsstrateg på SKL".

I Falun rasar folket just nu mot planerna på tre nya hoppbackar vid Lugnets skidstadion. Frilansjournalisten Maria Bergström, 51, startade en protestgrupp på Facebook som snabbt fick tusentals medlemmar.

"Ingen har någonsin sett någon hoppa i de två befintliga backarna så varför bränna iväg 26 miljoner när kärnverksamheten i kommunen utsätts för ständigt nya nedskärningar? säger hon".

I veckan backade kommunen och bantade projektet till nivån fem miljoner.

"Det är möjligen sant att det inte hoppas så mycket i de nuvarande backarna på Lugnet och att sporten för en tynande tillvaro, men just därför vill vi satsa, säger kommunalrådet Mikael Rosén (M)".

Johan Danielsson, kommunikationsstrateg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, medger att kommunernas projekt ibland kan framstå som vidlyftiga.

"Nu är SKL inte en tillsynsmyndighet utan en medlemsorganisation. Men visst är det så att lycksökare då och då dyker upp och bländar kommunpolitiker. Om det sedan visar sig vara luftslott straffar det sig – den politiska ledningen får ofta avgå."

I Söderhamn och Bollnäs uppvaktas politikerna flitigt av "visionärer" som för en stark lobbyverksamhet för evenemangsarenor. Men handen på hjärtat, ska den hårt ansträngda kommunbudgeten belastas med en enda skattekrona för dessa luftslott?

Jag har inget emot att föreningen sparar pengar och bygger en hall själv, men att föreningen förlitar sig på en kommunal borgen eller ett kommunalt bidrag är inget jag vill vara med och stötta med mina skattekronor. Dessa ska satsas på våra barn, skolan och omsorgen.

Bygg gärna, men betala allt själv.

Skattebetalare i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons