Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom igen näringslivet, ge oss en utmaning!

Genom att uppmärksamma frågan och tänka nytt har vi i fastighetsbranschen alltså tagit en tätposition vad gäller jämställdhet, skriver Mona Finnström, vd för Fastigo.

Annons

I dagens samhälle framstår det som självklart att eftersträva jämställdhet mellan könen, såväl i som utanför näringslivet. Ändå har många företag och organisationer i Gävleborg långt kvar i sitt arbete för att utjämna könsskillnader, framförallt beträffande representationen i ledningar och styrelser. Fastighetsbranschen sysselsätter i dag cirka 60 000 personer. Drygt 60 procent av alla anställda i branschen är män och knappt 40 procent är kvinnor. Samma fördelning gäller ledarskapet – fyra av tio chefer i fastighetsbranschen är kvinnor.

Genom att uppmärksamma frågan och tänka nytt har vi i fastighetsbranschen alltså tagit en tätposition vad gäller jämställdhet. Nu hoppas vi att fler branscher vill följa vårt exempel för att bidra till ett jämställt samhälle och därmed samtidigt själva få högre kompetens, ökad vinst och trivsel.

Här kommer våra bästa tips för att öka jämställdheten i er bransch:

Kartlägg systematiskt jämställdheten i branschen. Varje år genomför vi på arbetsgivarorganisationen Fastigo en undersökning bland företag i fastighetsbranschen. Här mäter vi och följer upp nyckeltal såsom andel kvinnor i ledningsgrupper och antal kvinnliga vd:ar i branschen. Genom att systematiskt kartlägga jämställdheten i branschen vill vi belysa de faktorer som vi behöver påverka för att skapa en mer jämställd – och därmed bättre – fastighetsbransch.

Undvik bortförklaringar – skapa lösningar. Det är alltför vanligt att försöka bortförklara bristande jämställdhet genom att peka på existerande strukturer. Men ursäkter som att det är en stor övervikt av det ena könet på utbildningarna som leder till branschen är inte acceptabla. Om så är fallet bör de egna jämställdhetsinsatserna även riktas in på att locka fler kvinnor eller män till yrket och branschen redan i yngre år.

Våga lyfta fram inspirerande exempel i den egna branschen. Leta efter inspirerande exempel över hur andra företag i er bransch arbetar med jämställdhet och inspireras av dem – utmana, ta egna initiativ och gör ännu bättre resultat. Var inte rädda för att kopiera lösningar som har visat sig fungera bra – det tjänar hela branschen på.

I jämställda företag och bolagsledningar fattas bättre beslut. Därför är det viktigt att jämställdhetsfrågan tas på allra största allvar av alla företag och organisationer i Gävleborg. I flera år har vi i fastighetsbranschen fått ligga ohotade i toppen på listan över Sveriges mest jämställda branscher. Nu vill vi ha tuffare konkurrens!

Mona Finnström

vd, Fastigo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons