Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsmart är smart

Ejnert Anderssen undrar vad klimatsmart betyder(10/8). En av hans poänger verkar vara att vi i Sverige bara utgör en tvåtusendedel av världens befolkning, och kan enligt honom inte påverka så mycket.

Annons

Han tycker inte att vi behöver dra ett lass vi ”inte klarar av”. Men Ejnert! Det är bara att se sig omkring, här i Sverige och i länderna i syd, så kan man verkligen fråga sig om vi har ett för tungt lass här!

Eller se på Pakistan just nu, för att få ett grepp om övertunga lass. Visst finns det en mindre skara även här som har det svårt, men det handlar ju bara om hur vi fördelar de rikedomar som flödar genom landet.

Vad ni, som så gärna klagar på miljöskatter, sällan tar upp, är att vi i Sverige tillhör de tjugo procent i världen som använder åttio procent av jordens resursuttag. Vi har all anledning att söka efter att vara klimatsmarta.

Och vi behöver dessutom bli kemikaliesmarta, för vi dräller farliga ämnen kring oss i en förödande takt. Och vi måste sluta fiska ut världshaven, eller medverka till att regnskogarna skövlas. Det är till oss i västerlandet, och kanske främst till våra djur som de resurserna förs, även till dig och till mig.

Så låt oss bli klimatsmarta och miljösmarta, så slipper kanske våra barnbarn anklaga oss för att vi satte vår bekvämlighet före deras hälsa. Vi ska väl inte behöva förklara för dem att vi satt och väntade på fransmän och amerikaner, istället för att göra det vi kan?

László

mIljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons