Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet är vårt!

Anika Agebjörn (
1/9
): Du träffar helt rätt med din insändare, skriver Rolf Hansson i ett klimatdebattinlägg.

Annons

"Vi hade fullt upp medan glaciärerna smälte." Vi - inte våra barnbarn och deras barnbarn – ska ta itu med klimatet och miljöfrågorna. Och vi måste göra det nu! Inte om tio år utan just nu. Men vi verkar tyvärr inte göra det, för vi har redan fullt upp med allt möjligt (och omöjligt!) annat, precis som du skriver.

"Ska våra barn och barnbarn hata oss och förbanna, för att vi inte hade vett besinna oss och stanna?" Så sjöng vi i lokaler, på gator och torg inför folkomröstningen om kärnkraften 1980. Då var engagemanget enormt angående klimat och energi. Sedan har det sjunkit betydligt, men inte helt!

2007 gav ABF ut studieboken "Klimatet är ditt", 2005 kom Stefan Edmans bok "Jorden har feber" och 2014 kom "Ett biskopsbrev om klimatet", för att nämna några exempel. De skrifterna räcker bra för att skaffa sig insikt, engagemang och kampvilja. Men vi har ju tydligen inte tid.

"Gråt inte! Organisera er!" agiterade Joe Hill. Och det är fortfarande rätt väg och kanske till och med den enda vägen. SNOC, Södra Norrlands Omställningscentrum, med Anders Persson i spetsen, har insett detta och jobbar nu intensivt och kunnigt med klimat och miljö. Flera andra liknande initiativ finns redan och fler och fler växer fram över hela vår planet. Alltfler engagerar sig nu för klimatet. Men vi behöver nå ut till och få igång många, många fler. Det måste bli positivt, inspirerande och mer eller mindre självklart för alla att ha tid och ork att vara med här. Både för eget och hela planetens välmående. Här behövs både du och jag, Anika, som aktörer och inspiratörer.

Rolf Hansson

Grundvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons