Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassa GBL som narkotika

Folkpartiet Liberalerna har under året haft fokus på GBL/GHB-problematiken i Bollnäs kommun.

Annons

Det var glädjande att länsstyrelsen och Folkhälsorådet tidigare i år tog initiativ till en förstudie i Bollnäs för att kartlägga orsakerna till att missbruket av GBL/GHB fått sådant fotfäste just här. Rapporten från förstudien har ännu inte nått oss, men vi hoppas den ska kunna ge tips om hur vi går vidare för att stävja missbruket.

Vi har också sammanfört olika offentliga aktörer för att försöka få till stånd ett effektivare och mer sömlöst samarbete mellan olika aktörer på området, och drivit på för att införa ett förbud mot användning av klottersaneringsvätskan GBL i kommunens klottersanering. GBL är ett tillståndspliktigt rengöringsmedel som bland annat används till klottersanering. Om man dricker GBL omvandlas det i kroppen till narkotikan GHB. Vi från Folkpartiet har drivit på för att få också GBL narkotikaklassat, och en sådan process pågår nu vid Folkhälsoinstitutet. Vi hoppas att ett beslut om narkotikaklassning ska komma under hösten.

Vi vill vädja till alla andra i Bollnäs kommun som använder GBL i sin verksamhet att i första hand byta ut medlet mot andra preparat, i andra hand åtminstone se till att GBL hålls väl inlåst. Vi vet inte att stöld av GBL lokalt bidragit till missbruket i Bollnäs, men genom att sluta hantera medlet kan lokala företag bli en del av lösningen i stället för att riskera att vara en del av problemet.

Även om Folkpartiet tagit egna initiativ och varit pådrivande för att öka motståndet mot GBL/GHB så vill vi påpeka att detta skett i samförstånd med våra samarbetspartier i den stabila majoritet som nu styr Bollnäs kommun.

Peter Nordebo (FP), ordförande

Ingrid Hammarberg (FP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons