Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinasamarbete något för regionen?

Det är lite rötmånad över den senaste veckans skriverier i Ljusnan om Kinabesöket.

Annons

Näringslivschefen fick e-post av Future Position X som handlade om ett besök i augusti. Näringslivschefen kontaktar kommunchefen och arbetet med att förbereda besöket är i gång. Kommunalrådet var på utlandssemester och blir informerad när hon kom hem veckan efter. Även jag hade semester den vecka som e-posten diariefördes. Det är anledningen till att jag inte kände till besöket när Ljusnans reporter kontaktar mig. Hade e-posten kommit in till kommunen den formellt rätta vägen hade det blivit en artikel i Ljusnan om besöket som handlat om hur kommunen tänkt sig att ta emot gästerna.

Det är naturligtvis självklart att kommunledningen alltid har kommunens bästa för ögonen. Jag tvivlar inte ett dugg på att även oppositionens företrädare också i alltid har kommunens bästa för ögonen. De artiklar och insändare som skrivits väcker en del frågor angående kommunens samarbete med de städer som förra kommunalrådet besökt under sina Kinaresor.

Har en kommun av Bollnäs storlek tillräckligt med resurser att på egen hand samarbeta med miljonstäder på andra sidan jordklotet eller ska ett sådant samarbete ske på exempelvis regionnivå för att fungera väl? Om kommunen ska ha samarbete som kräver resor till de aktuella städerna flera gånger om året krävs ett brett stöd i kommunfullmäktige för ett sådant engagemang så att det inte påverkas av eventuella förändringar av majoriteter i kommunfullmäktige.

Olle Nilsson-Sträng (BP) missade helt klart att förankra och skapa nödvändigt stöd för Kinasamarbetet under tiden han var kommunalråd. Vi minns alla när Olle i Ljusnan meddelade att han hade viktigare saker för sig än att informera den socialdemokratiska arbetarekommunens ordförande Jan Lahenkorva (S) om sina Kinaresor. Minns också hur den dåvarande kommunstyrelseledamoten Johan Sundberg (M) på ett kommunstyrelsesammanträde kritiserade Olle och den dåvarande kommunledningen för Kinaresorna eftersom Kina är en diktatur.

Brist på förankring brukar leda till att även goda idéer skjuts i sank vilket inte gagnar någon, allra minst kommuninvånarna.

Jan Lahenkorva (S), gruppledare kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons