Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD tar ansvar

Björn Brinks (C) och Hannah-Karin Lincks (C) svar på Kristdemokraternas tidigare inlägg, visar att vi trampat på rejält ömma tår. Att de tycker att vi kristdemokrater har för stort inflytande är inget nytt.

Annons

Trots att vi under valrörelsen, i princip gick armkrok för att gemensamt ta över makten i landstinget, gjorde de efter valet allt, för att se till att vi skulle få minsta möjliga inflytande i landstingspolitiken.

Det är sant som Brink och Linck skriver, att det gjordes försök att bilda en ny majoritet efter budgetfullmäktige de 12 december. Tyvärr lyckades inte moderaterna med detta, men frågan måste ställas; Varför?

Vi kristdemokrater var beredda att ta vårt ansvar. Vi var även beredda att ingå i ett samlingsstyre, men vi vägrade att falla för Socialdemokraternas strategi att spräcka ”Samverkan för Gävleborg”.

Att Socialdemokraterna i sin maktfullkomlighet dikterade villkoren och stängde dörren för vissa partier, kan knappast läggas Kristdemokraterna till last.

Med besvikelse konstaterade vi att framför allt Brink inte helhjärtat stödde processen att bilda ny majoritet tillsammans med KD, FP, M och SVP. Det var tydligt att Brink och andra företrädare i Centerns landstingsgrupp, med tidigare vana att spräcka allianssamarbetet och liera sig med socialisterna i sina hemkommuner, hade samma lösning som huvudalternativ även i landstinget.

Varför envisades de annars att gå fram med egen budget inför landstingsstyrelsen i höstas och varför var de sedan så motsträviga att skriva ihop sig för att gå fram med ett enat förslag till fullmäktige i november/december? Och varför deklarerade Brink att Centern hade en annan majoritetslösning efter vänsterkartellens haveri den 12 december, än vad vi övriga klargjorde genom Moderaternas partiföreträdare?

Men nu har Centern valt väg och blivit ett socialdemokratiskt stödparti. Den rödgröna majoriteten skall ha klart för sig att Kristdemokraterna tänker fortsätta att utnyttja sitt inflytande för att föra fram sina hjärtefrågor, för att värna de svaga grupperna i länet.

För Kristdemokraterna i landstinget Ingemar Kalén, Hofors, oppositionsråd

Kent Sjöberg, Norrbo

Marianne Nygren, Gävle

Gunnar Canslätt, Hudiksvall

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons