Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Inrätta äldrevårdsmottagningar inom primärvården

/
  • Äldre människor har ofta en multiproblematik som det visat sig vara svår att hantera inom ordinarie sjukvårdsorganisation, skriver artikelförfattarna.

Äldre människor har ofta en multiproblematik som det visat sig vara svår att hantera inom ordinarie sjukvårdsorganisation, skriver fem kristdemokrater som föreslår inrättande av särskilda äldrevårdsmottagningar.

Annons

Kristdemokraternas regiongrupp föreslår i en ny motion, att regionfullmäktige ger regionledningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att inrätta särskilda äldrevårdsmottagningar inom primärvården i region Gävleborg, samt att ärendet avrapporteras vid fullmäktiges sammanträde i juni 2017.

Äldre människor har ofta en multiproblematik som det visat sig vara svår att hantera inom ordinarie sjukvårdsorganisation. Konsekvensen kan bli överförskrivning av läkemedel samt onödiga besök på akutmottagningar.

Vissa vårdcentraler i landet har särskilda äldrevårdsmottagningar som är specialiserade på äldre och äldres behov av vård. En äldrevårdsmottagning, eller äldrevårdscentral, är särskilt anpassad för vårdsökande som är äldre än 75 år.

På äldrevårdsmottagningen finns bland annat möjlighet till hembesök, sjuksköterskor med specialistkompetens för äldre och telefonkontakt utan knappval, även tillgång till bildtelefoni. Här erbjuds även särskilda hälsoinriktade insatser. Särskilt fokus läggs på läkemedelsgenomgångar, psykisk ohälsa och kostvanor. Den vårdsökandes och de närståendes perspektiv ska alltid efterfrågas i planeringen av vården och på äldrevårdsmottagningen kan man ta del av vårdplanen elektroniskt.

Region Skåne har öppnat 20 äldrevårdsmottagningar för att förbättra vården. Redan efter drygt ett år har förskrivningen av läkemedel till äldre över 75 år minskat med 20 procent. En annan fördel med äldrevårdsmottagningar är att trycket på akutmottagningarna minskar. Kristdemokraterna värnar om de äldre i sjukvården - inrätta därför äldrevårdsmottagningar även i vår region.

För Kristdemokraterna i Regionfullmäktige:

Ingemar Karlén

Hofors

Bertil Eriksson

Edsbyn

Lili André

Gävle

Margareta Sidenvall

Hudiksvall

Anders Bergsten

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons