Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattägaren har skyldigheter

Hur ska vi få ansvarslösa kattägare att ta sitt ansvar?

Annons

Den frågan har jag ställt mig många gånger då frågan ställts på sin spets när jag ständigt ser, läser och hör talas om katter som överges och lämnas åt sitt öde. Från att vara en älskad familjemedlem till att bli en katt som ingen vill ha.

Dessa katter ses då som ett problem för många, katten kissar på ställen den inte får, katten slåss med andra katter, den måste tigga mat för att överleva, är det en honkatt så föder hon kull på kull för att det till sist bildas en koloni och då till problemet, katten har ingen ägare.

Många gånger är det även så att katten har en ägare men ägaren tror att katten klarar sig själv och kanske ger den lite mat ibland och ger katten lite tillsyn. Sedan finns det många som älskar sina katter och gör allt för dem. Katter som blir övergivna blir allt fler och dessa ses oftast som ett problem, jag anser att det är den person som en gång ägt katten som är problemet. Problemet är inte katten som inte bett om att få bli lämnad åt sitt öde.

Häromdagen blev en katt hittad som var skadad på ett bostadsområde. Katten hade gått där några år och alla visste om att katten inte hade någon ägare. Den slogs ofta, pinkade överallt och ansågs som ett problem. Med andra ord en oönskad katt. Några djurvänner slog larm om denna katt och när lösningen inte var långt borta så var det humanaste att låta katten somna in när skadorna och lidandet var för stort. Denna katt fick ett värde till sist, någon såg den och gav den till sist ett slut på sitt lidande.

Alltför många gånger blir hemlösa katter avlivade, skjutna för att de ses som ett problem. Jag kan förstå om katten avlivas om den är svårt skadad och det humanaste är att avliva katten men inte annars. I mina ögon så kan du här som privatperson göra mycket här för att hjälpa katten att få det bättre. En person kan inte göra allt men tillsammans kan vi göra mycket.

Återigen när ska människan ta till sig den kunskap vi vet om katten i dag år 2012. Kattens status behöver stärkas, du har skyldigheter och ett stort ansvar som kattägare. Vad i det är det som är svårt att förstå? Kattägare ska ta hand om sin katt/sina katter och förhindra oönskad fortplantning. Hur ska detta problem lösas – det är min fråga?

Ann-Christine Skoglund

ordförande i Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons