Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kastar sten i glashus

Väckelsepredikanten Inger Mattsson varnar (19/5) för att ockultismen breder ut sig i vår bygd.

Annons

Jag kan delvis hålla med skribenten om att spiritistiska seanser och kommunikation med dödas andar – även om de är intressanta – nog kan betraktas som bluffmakeri och geschäft. Många och uppenbarligen fåfängliga försök har genom seklen gjorts för att utplåna dessa "kloka" människor med sina "övernaturliga" förmågor. Det är till exempel inte mer än 400 år sedan kyrkan i vårt land spårade upp, tillfångatog och brände kvinnor på bål för häxeri. Detta har Svenska kyrkan senare bett om ursäkt för, men det gör inte galenskapen ogjord!

Samma sak gäller dock – hävdar jag – invokation av och tillbedjan till andar som utövare av flertalet världsreligioner hänger sig åt under sina "seanser". Det gäller även den kristna tron! Märkliga imaginära andeväsen (läs Gud och Jesus) besvärjs under fantasifulla riter på kultplatser som hos oss kallas kyrkor.

Många obskyra företeelser sker fortfarande i dag inom den kristna tron. Helbrägdagörelse är till exempel i Nya Testamentet och i den kristna traditionen en av de vanligaste formerna av under. Nattvarden med sin kannibalistiska ritual där konfirmander förplägas med torra kex, så kallad oblat och dricker vin, som ju är synonymt med Kristi lekamen och blod, är en annan.

Inger Mattsson använder bland annat uttryck som rappakalja i sin kritik mot ockultism och "glömmer" då bort att religion är en tro, ingen vetenskap. Vilken av de bägge inriktningarna som skadat och skadar människor i utsatta lägen mest, är såldes en definitionsfråga när man betänker att många av de större konflikterna som krig och förföljelse fortfarande sker i Guds namn.

Min uppmaning till väckelsepredikanten Inger Mattsson är att vara lite mer försiktig med att ondgöra sig över andra människors tro. Detta inte minst med tanke på allt elände som skett historiskt inom religioner och sannolikt även kommer att fortsätta ske.

Jan Hedenberg, humanist och ihärdig ateist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons