Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnvapnen måste bort

I augusti i år är det 65 år sedan två städer i Japan förstördes av atombomber. Hiroshima den 6 augusti och Nagasaki den 9 augusti.

Annons

Bakgrunden till detta ofattbart grymma sätt att avsluta andra världskriget var bland annat motsättningarna mellan USA och Japan i Stilla Havs-området. Japan hade under 1930-talet ockuperat områden i Kina. Under andra världskriget, både före och efter anfallet mot Pearl Harbor i december 1941, fortsatte Japan att ockupera områden i sydöstra Asien.

Våren 1945 fällde USA en mängd brandbomber över några städer i Japan. Över 40 kvadratkilometer av Tokyos yta brändes ned. Av Yokohamas yta jämnades 85 procent med marken. I juli 1945 hade över en halv miljon civila dödats och 13 miljoner (!) blivit hemlösa till följd av bombningarna.

Under de 65 åren efter Hiroshima- och Nagasaki-bomberna, har det naturligtvis hållits FN-möten och tagits andra initiativ för ett avskaffande av kärnvapnen. Ett exempel: 1982, då ju det kalla kriget var i full gång, deltog sjuhundratusen personer från olika länder i en fredsdemonstration i New York, medan FN:s generalförsamling hade ett möte om nedrustning. Man överlämnade listor med närmare 35 miljoner namnunderskrifter mot kärnvapen till FN:s generalsekreterare. Men detta ledde inte till avskaffande av kärnvapnen.

Tidigare, 1970, trädde ett NPT-avtal i kraft. (NPT = Nuclear Non-proliferation Treaty, det vill säga icke-spridningsavtal). Vart femte år hålls en översynskonferens över NPT-avtalet. Det var en sådan konferens som hölls i New York i maj i år.

Den svenska budkavlekampanjen syftade ju till att påverka regeringen, så att den kunde trycka på beslutsfattarna vid New York-mötet för ett avskaffande av kärnvapnen. I samband med budkavlekampanjen skickades ett stort antal namnlistor med kärnvapenmotståndare till UD, till regeringskansliet. (Hur kraftigt påverkade vår regering - vår utrikesminister - konferensen i New York?) Slutdokumentet från konferensen ledde inte heller den här gången till ett totalt avskaffande av kärnvapnen.

Nästa NPT-konferens hålls alltså om fem år. Men vi vet inte vilka konflikter som drabbar världen inom fem år. Vi vet inte vilka nya presidenter som har makten om fem år. Världen kan inte vänta till år 2015 på en kärnvapenavrustning!

Kärnvapnen måste försvinna från jorden!

Snarast möjligt!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons