Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsinovation en hägring

Må solen driva vårt energisystem, så kommer hägringarna förpassa sig till heta sanddyner i fjärran öken och vi slipper hot om en okontrollerbar spridning av radioaktivitet.

Annons

Rolf Samuelsson, skriver att kärnkraften kan drivas på utbränt kärnbränsle redan om några decennier. Därför borde vi behålla våra livsfarliga kärnkraftverk, menar han i en insändare (11/5).

I och för sig är bra många av kärnkraftens problem kvar, bland annat den enorma anhopningen av radioaktivitet i reaktorerna, även om man kan återanvända kärnbränslet. Men, redan på 1970- diskuterade jag kärnkraft med Sven Kullander, Samuelssons inspiratör till insändaren. Redan då ansåg Kullander att vi kunde se fram emot den kommande teknikutvecklingen och därför satsa på kärnkraft. Vi hade samma positioner då som nu! Hägringen flyttar på sig, kärnkraftens problem består och forskningen slukar massvis med miljoner.

Jag träffade också amerikanska kärnkraftsexperter på den tiden och även de pratade om ny kommande teknik. Och IAEA, det internationella atomenergiorganet, propagerade också för denna strålande framtid på den tiden. Men en hägring är inte att lita på.

Kärnsprängning är en utmärkt energikälla på lagom avstånd, så där 15 miljoner kilometer bort. Det vill säga på solen! Må solen driva vårt energisystem, så kommer hägringarna förpassa sig till heta sanddyner i fjärran öken och vi slipper hot om en okontrollerbar spridning av radioaktivitet.

László Gönczi

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons