Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftens nackdelar blir tydligare

I år har vi vårt tolfte riksdagsval sedan 1972, det år då en framsynt riksdagsledamot skrev en interpellation om kärnkraften och därmed startade kärnkraftsdebatten i Sverige.

Annons

Man visste då att det i kärnreaktorerna bildas farliga radioaktiva ämnen, bland andra plutonium och strontium. Man visste också att radioaktivt material måste hållas avskärmat från allt liv, tills det har avklingat.

I riksdagen har man alltså i 38 år vetat att kärnkraften medför problem. I varje riksdagsparti bör det naturligtvis ständigt finnas några medlemmar som har grundliga insikter i kärnkraftsfrågorna.

De senaste decennierna har kärnkraftens nackdelar visat sig allt tydligare:

• Eventuell uranbrytning i Sverige skulle ge enorma högar av avfall med radioaktiv strålning.

• Klimatsituationen på jorden fordrar minskade utsläpp av koldioxid. Men framställningen av kärnbränsle ger bland annat stora koldioxidutsläpp.

• Terroristattacker har blivit extra vanliga det senaste decenniet. Kärnkraftsanläggningar kan råka ut för sådana attacker och kanske för utpressningshot.

• Kärnkraftsolyckorna fortsätter. Vid flera tillbud har det varit nära härdsmältor eller andra allvarliga olyckor. (En härdsmälta kan uppstå, om temperaturen i en reaktor går upp över 2000 grader Celsius. I värsta fall skadas reaktorinneslutningen svårt och då blir det stora utsläpp av radioaktivt material).

Sverige behöver kärnkraftskritiska medlemmar i regering och riksdag!

Thorild Dahlgren

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons