Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften är inte koldioxidfri

I stora helsidesannonser i mängder med dagstidningar påstår E.ON lögnaktigt att kärnkraften är koldioxidfri. Man drar sig tydligen inte för att föra den oinformerade läsaren bakom ljuset.

Annons

Så bra att Birgitta Ohlsson från Alfta, en miljökämpe av rang, KO-anmäler E.ON för vilseledande reklam och marknadsföring!

I stora helsidesannonser i mängder med dagstidningar påstår E.ON lögnaktigt att kärnkraften är koldioxidfri.

Kärnkraftsanhängarna upprepar detta mantra flera gånger om dagen nu när klimathotet finns i allas medvetande. Man drar sig tydligen inte för att föra den oinformerade läsaren bakom ljuset.

Det är ju väldigt viktigt att känna till att det bildas mycket stora mängder koldioxid vid uranbrytningen och vid anrikningen av den uranisotop som används som bränsle i kärnreaktorerna. Det åtgår också mycket stora mängder fossila bränslen vid det komplicerade uppförandet av en reaktor och även vid rivningen av densamma. Givetvis åtgår det också energi vid försök att lösa den nästan hopplösa avfallsfrågan.

I SVT:s program Dina frågor om pengar 1 december med Sverker Olofsson och Linda Nilarve diskuterades energifrågor med fokus på konsumentens möjligheter att spara pengar på minskad elförbrukning. Det sades i programmet att det visserligen blir dyrt att slösa med el, men man behöver inte ha dåligt samvete för det eftersom vår svenska el är ren. I programmet säger en inbjuden expert att den el som produceras i Sverige (vattenkraft och kärnkraft) är koldioxidneutral.

Det känns väldigt trist att Sverker Olofsson som nyligen vunnit stora journalistpriset för sina konsumentstödjande program inte levererade en kritisk motfråga till detta felaktiga påstående. Kanske är även Sverker Olofsson förd bakom ljuset av kärnkraftsmaffian?

Snart är det valår. Man får hoppas att den viktiga energi och kärnkraftsfrågan då äntligen kommer upp i rampljuset i valrörelsen.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons