Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften är farlig, dyr och helt onödig

Replik på Elbrist hotar jobb i Hälsingland (15/7 helahalsingland.se):

Annons

Att näringslivet vill ha en ständig tillgång på energi är inte konstigt, men det finns flera faktafel i deras insändare som bara måste bemötas.

* 1) Kärnkraften står inte för Sveriges elförsörjning i dag – det är vattenkraften som är basen – och kärnkraften står för max 40 procent.

* 2) Att stänga fyra reaktorer kommer inte påverka energitillförseln negativt eftersom de redan idag i praktiken står stilla. Ja, det är faktiskt så att tre av tio kärnkraftsreaktorer står stilla i dag och 3 går på halvfart/effektdrift.

* 3) Det tar inte tio år att bygga ett kärnkraftsverk – det tar längre tid. Som exempel kan vi se det pågående kärnkraftsbygget i Olkiluoto, Finland. 2002 fick företaget tillstånd att börja bygga och planen var att det skulle vara färdigt 2009. Det är fortfarande inte färdigt och planerad start är 2018. Kostnaderna har också rasat i höjden – från tre miljarder euro till beräknade elva miljarder euro.

Allt detta visar att om näringslivet är oroliga för energiförsörjningen så är det inte kärnkraft som är lösningen. Tvärtom är det förnybart som ökar mest – över hela världen. Det går fortare att bygga och är billigare i drift. Dessutom är det både miljö- och klimatsmart, vilket jag hoppas att även näringslivet uppskattar.

Kärnkraften är farlig, dyr och helt onödig.

Petra Modée

v ordf Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons