Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft? Ja, med råge!

Annons

För många år sedan läste jag i en vetenskaplig tidning en artikel om kärnkraft. Där framkom det att en indisk (?) forskare hade löst problemet med att använda så kallat uttjänt kärnbränsle en gång till, eftersom man bara tagit tillvara någon enda procent i den gamla reaktorn. Efter det andra användandet skulle halveringstiden vara nere på 100–200 år. Forskaren räknade också ut att det en gång använda uranet skulle klara av energibehovet på jorden under flera hundra år.

Nu kommer denna teknik på bred front. Det talas om att reaktorerna bara skulle behöva laddas vart hundrade år.

De nya reaktorerna får alltså dubbel effekt. De ger enorma mängder energi och neutraliserar avfallet. Som topp på brickan går detta avfall inte att använda vid tillverkning av bomber. Ett fantastiskt genombrott.

I detta läge väljer den rödgröna sidan att kräva att kärnkraften ska bort, ett fullständigt för att inte säga idiotiskt beslut.

Detta beslut beror på att S gått i säng med två olämpliga kompisar, V och MP. Man backar in i framtiden genom att bygga vindsnurror, en medeltidsteknologi. Med tanke på denna fundamentala framtidsfråga har det väl aldrig varit viktigare att hålla de rödgröna borta från makten än i höst.

KE Andersson

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons