Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapitalismens rätta ansikte

Kapitalismen har nu visat upp sitt rätta ansikte, världsekonomin är i fritt fall och människornas försörjning hotas världen över.

Annons

Politikerna pladdra ändå vidare med sitt vanliga race om sin egen förträfflighet: Bara ni lyssnar på mig och gör som jag säger så kommer allt att bli så bra, så bra.

Banker, pensionsförvaltare och statskassa har lånat ut spararnas och skattebetalarnas pengar utan tillräcklig täckning, huvudsaken är att konsumenterna har pengar att konsumera, underförstått, hålla i gång konsumtionssamhället och därmed skapa sysselsättning och skentillväxt.

Men förr eller senare måste lån betalas. Och följden blir, när nya större lån inte längre går att få för att betala tidiga skulder och ytterligare konsumtion, då spricker den uppblåsta konstgjorda tillväxtbubblan. En tillväxtbubbla som högerpolitiken skapat med de fria marknadskrafternas ideologi som rättesnöre.

Korruption i banker och offentliga förvaltningar, alltifrån minsta kommun till riksgäldens kassavalv är i dag offentliga skandaler men ingen skäms längre. Inte heller blir inte ens de allra grövsta brottslingarna bestraffade, trots att de förskingrat allmänhetens tillgångar och fyllt sina egna lador med de pengar de satts att förvalta.

Med högerpolitik menar jag inte enbart sittande allians i riksdagen utan även socialdemokratin som förrådde sina väljare med sin dolda högerpolitik.

Glöm inte att det var Göran Persson och hans regering som skapade AP-fonderna och öppnade slussarna så att folkets sparade pensionstillgångar strömmar ut, rakt i kapitalistsvinens käftar.

Att hylla en marknadsekonomi där enskilda får plocka russinet ur kakan och frånsäga sig samhällsansvaret är givetvis helt förkastlig.

Du begick ett stort misstag Lars Ohly när du allierade dig med Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP). Samhället behöver en motpol till de fria marknadskrafternas härjningar.

Sören Molander

Njutånger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons