Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapitalförstöring och hjärnstopp

Gunnar Grenholm skrev (4/5) om kapitalförstöring i kommunhuset. Den 15/4 under kommunstyrelsens möte tog även jag (som åhörare) del i Jan Berhard Waages rapportering av årets kapitalförvaltning då bland annat den misslyckade investeringen (förlust 14,3 miljoner kronor) i den så kallade Weaveringfonden skulle förklaras.

Annons

Jag vill dock ifrågasätta det meningsfulla i att förklara en misslyckad investering när hela vårt ekonomiska system är galet. Det är som att klandra ett våldsbenäget barn som uppfostrats av våldsbenägna föräldrar.

Näringsliv – det vill sägas näring för livet – det är ju något helt annat än det näringsliv vi har nu som styrs av köpkraft, rena vinstintressen och produktion för produktionens egen skull. Det djupt tragiska är att vi tror att så här måste det vara, en slags ekonomisk naturlag.

Vi lever i en statskapitalism som är lika förödande som statssocialism (läs kommunism). Mantrat är tillväxt och på dess altare offras vår klokhet. Jag ger mig 17 på att alla deltagare i kommunstyrelsen mer eller mindre delade min förtvivlan över upplevelsen att vara mentalt bakbunden i ett sjukt system. Kanske att böcker som Bengt Göranssons Tankar om politik och Hans Möllers På väg att bli människa får bli inspirerande verktyg för medborgaren, världsmedborgaren och mänskligheten.

Hoppas och tror

Agneta Nordenström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons