Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi förstå vad morgondagens sociala kompetens innebär och kräver?

/

Jag antar Marcus Persons uppmaning i ledaren Våga prata om social kompetens (HT 8/12) 2015. Men först en komplettering, skriver Olle Persson, Lindefallet:

Annons

Som Persson skriver är sommarjobb och idrott viktiga för utveckling av social kompetens inför vuxenvärlden. Egenskaper som han menar är viktiga vid en jobbintervju. Jag vill upplysa om att det finns fler sätt att träna social kompetens än dessa två. Scoutrörelsen har sedan den grundades för 107 år sedan alltid haft som mål att ge barn en bra start inför vuxenlivet genom att träna eget ansvar och interaktion i grupp. Ett annat exempel är bygderörelsen. Den fokuserar på lokal utveckling genom metoden att många samverkar för att åstadkomma mer.

Men är detta relevant i vår tid, och för tiden efter i dag? Kan vi, som är fostrade i en tid utan sociala medier eller dataspel i stora internationella Communitys, förstå vad morgondagens sociala kompetens innebär, och kräver? Det sätt vi hittills gjort under det senaste århundradet har inte varit statiskt. Det har utvecklats och fortsätter att utvecklas. Så vilken norm gäller vid anställningsintervjun i dag? När kommer intervjufrågan "spelar du mycket på nätet?" med innebörden "kan du samverka med andra utan att träffa dem fysiskt?"

Frågan är om social kompetens utvecklas som ett resultat av hur människor umgås? Eller umgås människor på ett sätt som styrs av social kompetens? Jag har inte svaret. Men jag tror det är viktigt att börja se social kompetens ur ett bredare perspektiv än vad vi hittills har gjort. Den som inte har utvecklat sin sociala kompetens i samma takt som andra har utvecklats, i förhållande till nya rådande normer och kommunikationsmönster, riskerar att bli betraktad vara i avsaknad av social kompetens.

Utmana mina och dina egna tankar genom att göra en tidsresa tillsammans med den julkalender som just nu går på Kanal1 – Tusen år till julafton. Där får man i 24 avsnitt en snabbkurs i hur kraven på socialt umgänge har förändrats över tid. Låt därför inte en jobbintervju i dag fastna i normer och värderingar grundade i din egen barndoms tid.

Olle Persson

Lindefallet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons