Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man vara präst utan att tro?

Vad är skillnaden på tro och vetande, vetenskap och beprövad erfarenhet? Är religion till för dem som är rädda att komma i de ondas hemvist, eller är andlighet till för dem som varit i helvetet?

Annons

Om en kyrkans man/kvinna, inte tror på Gud/Jesus, kan dessa då ha detta yrke? Om så är fallet, kan då jag som i stor del av mitt liv haft tron på Gud/Jesus som stöd, hjälp, även i mitt yrkesliv, men tvivlat och numera tror på Darvin-arternas ursprung, fortsätta glädjas av högmässan, predikan, utan att känna skam eller skuld? Jag är medlem i kyrkan, hur är det för den, som ej är medlem. Kan de glädjas, finna sin andlighet i kyrkans namn?

Många är så rädda för döden. När som jag ofta levt, talat om döden, både i mitt yrkesliv och privat, blir nog döden en del av livsviljan. Jag blir mer bekväm med döden, vad tror ni? Det är synd att psykiatrin tar så stort avstånd till religionen. På något sätt ger båda stor hjälp till själens, kropp/själ, sjukdomar. Varför inte samarbeta för friden?

Vad är skillnaden på tro och vetande, vetenskap och beprövad erfarenhet? Är religion till för dem som är rädda att komma i de ondas hemvist, eller är andlighet till för dem som varit i helvetet? I begynnelsen var ordet min sanning, din sanning och så sanningen? Så många tror på så mycket, så många vet ej eller tvivlar.

Alla sanningar går igenom tre stadier:

• Först blir de förlöjligade.

• Sedan blir de våldsamt motarbetade.

• Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.

Med hopp om att kyrkan eller någon annan reder ut begreppen åt läsarna och en vetgirig

Birgitta Ahlgren

legitimerad sjuksköterska

Voxnabruk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons