Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man strunta i bandyhall och välja korttidsboende i Söderhamn?

Kan man strunta i bandyhallsbygget och i stället lägga slantarna på ett centralt korttidsboende? undrar signaturen Brydd anhörig.

Annons

Jag är förtvivlad. Håller på att bli äldre. Jag är intresserad av bandy och av andra sporter. Jag är även intresserad av mina gamla föräldrar, som snart är i behov av omvårdnad. Jag har nyligen haft min farmor i livet. Hon bodde på ett av kommunens servicehus. Det var en bra "sista anhalt". Innan flytten fick hon vara några månader på Västerbacken korttidsboende. Det var bra, egentligen bättre.

Men hur kan jag tycka det var bättre?

Jo, det var så. Jag var den anhörig som bodde närmast farmor. Hennes barn (min pappa) bor i Sörmland. Det var jag som fanns till när något hände. Hon hade hemtjänst som fungerade bra. Men till slut blev allt ohållbart. Hon blev dement, förvirrad, åt dåligt och blev ostadig på benen. Föll illa och bröt lårbenet. Kom till sjukhus och blev opererad. Hamnade sedan på Västerbacken för rehabilitering.

Å, så bra.

Där fanns tillgång till sjuksköterskor dygnet runt. Hälsocentralen fanns inom gångavstånd. Då hon skulle på ny röntgen skjutsade personalen henne i rullstol till röntgen på Söderhamns sjukhus. Ytterligare en gång fick hon åka på röntgen då hon ramlat. På Västerbacken upptäcktes att hon hade hjärtsvikt. Hon blev flåsig och fick svullna ben. Där fanns en läkare som var geriatriker, som gav henne behandling. Hon behövde inte åka till sjukhus för det. Vilken trygghet för oss anhöriga som inte var tillgängliga.

Det här var år 2012. Året efter var Söderhamns kommun på gång att planera för flytt av Västerbacken till andra lokaler. Ett alternativ var Kastanjen i Ljusne, det andra var gamla avdelning 3 på före detta sjukhuset. Det klubbades att flytten skulle till avdelning 3. Bra att behålla verksamheten i centrala Söderhamn som är lättillgängligt för alla gamla anhöriga och tillgängligheten till sjukhusområdets alla faciliteter med röntgen, specialistmottagning som innefattar ortoped, urolog, reumatolog med flera. Man kan få blodtransfusion, vattengymnastik, få kuratorhjälp och så vidare.

Nu är det dags igen. Söderhamns kommuns anser att ombyggnation på avdelning 3 kommer att kosta för mycket. Man vill flytta verksamheten till Kastanjens servicehus i Ljusne som kommer att bli betydligt mycket billigare. Kommunens policy har varit "individen i centrum".

Nu vill kommunen flytta ut "individen från centrum". Så då tänkte jag: Kan man strunta i bandyhallsbygget och i stället lägga slantarna på ett centralt korttidsboende?

Jag önskar våra politiker ett bra liv när de blir äldre. Jag önskar en het debatt om våra medborgares behov.

Jag kan vara utan bandyhall.

Kan du? Jag bara undrar.

Brydd anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons