Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen mest till för familjemys

Kommentar till Magnus Boäng (4/12).

Annons

Visst har julens innehåll förändrats (och fortsätter så göra) med åren. Julen som den ser ut i dag kan kanske mest ses som ett hopkok av olika influenser, vare sig det är förkristna, kristna eller rakt igenom kommersiella.

För en majoritet är dock julen mest en tid där det ges tillfälle att umgås och mysa med familjen utan att egentligen ägna några tankar åt religiösa förtecken. Men det ska sägas att om man gräver i våra traditioner så är det just så att de "tydliga kristna rötter" som vissa ser sällan är just kristna. Tvärtom mot Magnus Boäng skulle jag vilja säga att det är de för- och icke-kristna rötterna som är de dominerande.

Och om det verkligen vore så att julavslutningarna var till för att lära skolungdomar om julen och dess mångfacetterade ursprung, och inte ett tillfälle som utnyttjas av Svenska kyrkan för att göra reklam för sin verksamhet och predika om varför just de firar jul, så skulle inte problemet med skolavslutningar i kyrkan finnas, eller hur?

Nej, skolavslutningen ska vara ett tillfälle för alla barn att glädjas kring, oberoende av deras föräldrars tro och oavsett om det sker i kyrkan eller inte. Bjud i stället prästen på en kopp glögg (kommer från Tyskland för övrigt) och låt hen stanna hemma under avslutningen, så ska du se att det ordnar sig med samhällskunskapen och nutidsorienteringen ändå.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons