Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen är skönast i rödgrönt!

Rödgrön politik bygger på att lösa både klimatkrisen och jobbkrisen – genom aktiva investeringar i jobb, utbildning och utveckling.

Annons

Inför julen och inför klimatmötet i Köpenhamn, har de rödgröna partierna (S, V och MP) ställt sig bakom Svenska Naturskyddsföreningens upprop kallat klimatstafetten. Uppropet krävde: ”att regering och riksdag beslutar att växthusgasutsläppen i Sverige minskas med minst 40 procent till 2020 från nivån 1990 och att kraftfullt öka stödet till klimatarbete i utvecklingsländer – utöver biståndet”.

Jag vill passa på att ställa mig bakom Göte Bohmans (MP) upprop i HT Debatt 1/12: ”Klimatsäkra julefriden” och hans förslag om att vi inte behöver överträffa julhandelsrekordet ännu en gång. Om vi inte vill.

Om vi i stället vill rädda jorden. Det kan gå lättare än vi tror.

Rödgrön politik bygger på att lösa både klimatkrisen och jobbkrisen – genom aktiva investeringar i jobb, utbildning och utveckling. Genom till exempel en extra utdelning från Vattenfall med 5 miljarder kronor för att skapa en ny fond för kapitalförsörjning till miljötekniksektorn. Fonden ska inriktas på små och medelstora företag som vill bidra till klimatomställningen. Världens behov av miljöteknik för att minska energianvändning och skadliga utsläpp kommer att öka kraftigt framöver.

Sverige ska ligga i världsfronten med sådan ny teknik.

De rödgröna verkar för att EU ska våga gå före. Genom att lova utsläppsminskningar om 30 procent, i stället för bara 20 procent, hade EU kunnat sätta press på andra vid klimatmötet i december. Men ordförandelandet Sveriges borgerliga regering har ju inte själv vågat gå före med löfte om det mer rättfärdiga målet 40 procent utsläppsminskning i Sverige. Så blir ambitionsnivån sänkt istället för utsläppsnivån.

Det bästa med klimatkrisen är att om vi löser den på rätt sätt, så löser vi jobbkrisen på en gång. Som de rödgröna visar i sin offensiv för klimatet.

Lena Lindberg

ordförande

Hudiksvalls Socialdemokratiska Arbetarekommun UNQUOTE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons